undefined
1 av 6
undefined
Rosor och ljus fyllde hela Utöya och Norge kvällarna efter terrordåden.
2 av 6
Rosor och ljus fyllde hela Utöya och Norge kvällarna efter terrordåden. - Foto: 2011 Getty Images
Jens Stoltenberg höll tal och påminde om att det är mer öppenhet som bekämpar hatet.
3 av 6
Jens Stoltenberg höll tal och påminde om att det är mer öppenhet som bekämpar hatet. - Foto: 2011 Getty Images
På söndagen är det ett år sedan terrordåden.
4 av 6
På söndagen är det ett år sedan terrordåden. - Foto: 2011 Getty Images
Runtom i Norge och även i Sverige kommer olika ceremonier att hållas.
5 av 6
Runtom i Norge och även i Sverige kommer olika ceremonier att hållas. - Foto: 2011 Getty Images
6 av 6
- Foto: 2011 Getty Images

"Vårt svar är mer demokrati,
större öppenhet"

22 juli 2011 klockan 15.26 i Oslo - en bomb lamslår regeringskvarteret i den norska huvudstaden. Det var början på en nationell tragedi.


Så uppmärksammas ettårsdagen
Minneskonsert i Oslo 20.00
Uppträdanden av bland andra Laleh och tal av statsminister Jens Stoltenberg
Sänds i SVT1.

AUF-ordföranden Eskil Pedersen sommarpratar
Samsänds i fyra länder.
Sveriges Radio P1 13.00.

På flera platser i Sverige hålls tysta manifestationer under dagen.
Innan den 22 juli 2011 visste ingen vem Anders Behring Breivik var. Ett år senare försöker en hel befolkning slippa se honom i sina mardrömmar om nätterna.

Klockan 15.26 den 22 juli smäller en bomb av i centrala Oslo. Ett par timmar senare står en terrorist utklädd till polis på Utöya norr om huvudstaden och skjuter ihjäl ungdomar från Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF. Han grips på plats.

Först en dag senare börjar det stå klart hur ohygglig terrorattackerna varit. 77 personer hade dödats i det värsta terrordådet i Norge sedan andra världskriget.

Samtidigt som bomben smäller av skickas ett 1 500 sidor långt manifest ut till politiker, medier samt "meningsfränder" runtom i världen. Breiviks youtubeklipp med bilder, musik och text sprids samtidigt på nätet.

Den 25 juli, tre dagar senare. Statsministern Jens Stoltenberg håller tal inför anhöriga och kungafamiljen. Han talar om att bekämpa hatet med mer demokrati och mer öppenhet. Han citerar en flicka som intervjuats i teve:

"Om en man kan visa så mycket hat - tänk vad mycket kärlek vi alla kan visa tillsammans".

Efteråt hyllas statsministern världen över.

Den 26 juli. Dagen efter Stoltenbergs känslofyllda tal visar norrmännen upp öppenheten från sin allra bästa och fyller gator och torg med facklor och rosor.

Augusti. Detaljer om polisens arbete kommer fram och ifrågasätts. Bland annat ska de ha tagit en omväg från Oslo till Utöya. Kort därefter tillsätter regeringen en 22 juli-kommission som ska utreda vad som gick snett.

18 augusti. Samtal mellan polisen och "kommendör Breivik" på Utöya offentliggörs.

18 november. Polisförhör som läckt till medierna avslöjar att Utöya var "plan B", att Breivik egentligen skulle mörda bland annat tidigare statsministern Gro Harlem Brundtland.

November-december. Nu börjar diskussionen. Är Anders Behring Breivik psykiskt sjuk eller ej? En första rapport säger att han är psykotisk och inte borde dömas till fängelse.

7 mars 2012. Åtalet mot Breivik, som suttit häktad sedan terrordåden, presenteras. Han åtalas för 77 mord och 42 mordförsök samt terrorbrott. Det kommer fram att de flesta offren var mellan 15 och 18 år gamla på Utöya.

16 april 2012. Rättegången inleds. Massmördaren och terroristen försöker använda den första veckan för att föra sin propaganda. När Youtubefilmen han klippt ihop visas upp gråter Breivik.

22 juni 2012. Efter 43 dagar är rättegången mot Anders Behring Breivik över. Åklagarna yrkar på att han ska dömas till tvångsvård, inte fängelse. Försvarsadvokaterna, med Geir Lippestad i spetsen, yrkar på fängelsestraff - eftersom Breivik hävdar att han inte är psykiskt sjuk.

22 juli 2012. Ett år efter Utöya är statsminister Jens Stoltenbergs ord fortfarande lika aktuella och viktiga som de var dagarna efter terrordåden:

"Jag är imponerad av hur mycket värdighet, omsorg och styrka jag har mött. Vi är ett litet land, men vi är ett stolt folk. Vi är fortfarande skakade av det som drabbat oss, men vi ger aldrig upp våra värderingar. Vårt svar är mer demokrati, större öppenhet och mer humanitet. men aldrig naivitet".
/
/
/
AUF
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.