Världens bestånd av tonfisk har minskat med 74 procent.
1 av 4
Världens bestånd av tonfisk har minskat med 74 procent. - Foto: TT/Ap
Var fjärde haj-art har försvunnit.
2 av 4
Var fjärde haj-art har försvunnit. - Foto: TT/Ap
Samma sak gäller för rockor.
3 av 4
Samma sak gäller för rockor. - Foto: TT/AP
Däremot finns det antagligen för många fiskebåtar.
4 av 4
Däremot finns det antagligen för många fiskebåtar. - Foto: TT/Ap

Så mycket liv har försvunnit från världshaven

Hint: Alldeles, alldeles för mycket.


Människan är en marodör, det är sen gammalt. Om vi inte trodde på det innan kan vi ju kika på en rapport från Världsnaturfonden som visar att nästan hälften av allt liv försvunnit från världshaven sedan 1970-talet.

Bild: TT

I genomsnitt har populationen av marina däggdjur, fiskar, fåglar och kräldjur minskat med 49 procent, skriver Dagens Nyheter.

– Det här är en global rapport som visar på stora förändringar i haven. Populationerna av marina arter har minskat med nära hälften på drygt fyrtio år. Det är under min livstid så det känns väldigt dramatiskt, säger Åsa Ranung, enhetschef på Världsnaturfonden, till tidningen.

Bild: TT

Det är självklart en skitdålig grej.

– Om haven mår dåligt får det stora konsekvenser för oss människor. Ungefär tre miljarder människor har fisk som sin huvudsakliga proteinkälla. Och vi tänker inte på hur haven mår eftersom de ser fina ut på ytan, säger Åsa Ranung till Dagens Nyheter

Överfiske, miljögifter, exploatering av kuster, olje- och gasutvinning samt klimatförändringar är orsaker som pekas ut till varför havet mår så dåligt. Överfisket blir inte minst allvarligt med tanke på att den globala fiskeflottan är två, tre gånger större än vad som är hållbart, skriver Dagens Nyheter.

Bild: TT

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

20 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

1 timme sedan
Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.