​Så vill Vanessa, 21, förändra bilden av den perfekta kroppen

Som tonåring drabbades Vanessa av ätstörningar, men med tiden lärde hon sig älska sin kropp. Nu vill hon förändra idealbilden av normkroppen.


Barbiedroger, kurer för “flawless skin”, size zero, contouring för smalare ben och “så får du platt mage”-rubriker. Kroppshetsen är ett erkänt fenomen, men den förmedlas inte bara genom särskilda produkter och media. Den tränger sig in via bekanta som kommenterar “tänk på vad du äter” och “har du gått ner i vikt? Vad fin du är!”

– Jag tog åt mig väldigt mycket som barn och när jag blev tonåring drabbades jag av ätstörningar. Det tog väldigt lång tid för mig innan jag faktiskt uppskattade min kropp, berättar 21-åriga Vanessa Almedia till Nyheter24.

Vanessa är en så kallad kroppsaktivist. Det betyder att hon vill förändra idealbilden av vad den perfekta kroppen är. Hon utmanar normerna genom att posta bilder på sig själv på Instagram. Ni vet som Lena Dunham oblygt gör i sin tv-serie Girls – utmanar normerna.

Från att Vanessa var 12 år led hon av ätstörningar och gick upp och ner i vikt i perioder. Hon beskriver det som en tävling med sina vänner – att vara smal. Men om hon skulle fråga de i dag skulle de troligen inte ens ha känt till vad hon gick igenom.

– Jag ville inte att någon skulle veta om min ätstörning för jag vill inte visa mig svag. Jag kämpade mycket för att gå ner i vikt utan några bra resultat, vilket var väldigt frustrerande.

– Då försökte jag ännu mer. Jag provade massa olika bantningskurer och bantningsmedel som min mamma hade hemma. Jag försökte svälta mig själv.

Det som ledde fram till ätstörningarna var mobbningen i skolan, men även hetsen hemifrån. Hon fick ofta kommentarer om vad hon åt, och märkte att när hon gick ner i vikt berömdes hon.

– Det gjorde mig ledsen att jag inte kunde duga som jag är. Oavsett hur min kropp ser ut. Så länge jag inte mår skit av några extrakilon på min kropp – hur kan det då vara så dåligt? Så änge jag inte har en sjukdom på grund av fetma ser jag inget fel med att vara kurvig.

Vändningen kom när hon var 18 år

För tre år sedan började Vanessa tänka mer positivt. Hon kände inte längre hetsen att vara smal till den grad at hon behövde svälta sig själv, och slutade använda extrema metoder för att gå ner i vikt.

– Jag började träna på gym och märkte att jag inte gick ner i vikt. Jag tränade mycket styrketräning och gick inte ner – men jag var fortfarande nöjd för jag kände mig stark.

Nu lägger Vanessa upp bilder på sig själv på sitt Instagramkonto Vanessa.noir. Ordet kroppspositivist har hjälpt henne mycket. En sökning på “bodypositive” på Instagram och du finner många tjejer med olika kroppar som inspirerar andra.

Vad betyder kroppspositivism för dig?

– Att du ska vara positivt inställt till din kropp. Oavsett storleken på din kropp eller om du har ljus eller mörk hy. Du ska se ut hur fan du vill.

När hon och andra kroppsaktivister har dåliga dagar peppar de varandra.

Kroppsaktivism är kärlek. Det är världens finaste grej.

Med tiden har Vanessas fått större självförtroende av bilderna. Till en början valde hon bort bilder där hon tyckte att hon såg “lite tjock” ut. Nu bryr hon sig inte om små skavanker.

Vanessa råder andra att hitta så många kroppspositivistiska instagramkonton som möjligt.

– Jag lovar – vi vill inspirera dig. Vi vill att alla tjejer ska älska sig själva oavsett sin storlek, säger Vanessa.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordmånga svenskar vill behålla kontanter i framtiden

1 timme sedan

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

2 timmar sedan
Under lördagen vann en man Lottos Drömvinsten på drygt 101 miljoner kronor. Men han var länge eftersökt, då man inte visste vem han var. Men nu är vinnaren av Drömvinsten hittad. Här får du veta vad han ska göra med pengarna.

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

2 timmar sedan
Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

2 timmar sedan
Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

3 timmar sedan
En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.