Anna Sliesarieva, 31, bor i Ukraina.
Anna Sliesarieva, 31, bor i Ukraina. - Foto: Privat och AP/TT

Anna, 31, bor i Ukraina: "Nu är invasionen officiell"

Anna Sliesarieva, 31, arbetar som digital specialist i Kiev. Men på grund av den senaste tidens upptrappningar vid den ukrainska gränsen, och den allt mer utpräglade oron för ett krig, har hon återvänt till hemstaden Skadovsk.
– Jag är redo för vilket scenario som helst nu, säger hon till Nyheter24.


Under de senaste månaderna har konflikten mellan Ryssland och Ukraina trappats upp. 

Ryska trupper har mobiliserats vid Ukrainas gräns och så sent som i måndags erkände Vladimir Putin städerna Luhansk och Donetsk, belägna i sydöstra Ukraina, som självständiga. Läs mer om det här.

Rysslands offensiv väcker oro i Ukraina

Upptrappningen har lett till ett spänt geopolitiskt läge i Europa och världsledare såväl som Nato har fördömt Rysslands agerande. Här kan du läsa allt om Nato.

Men framförallt har Rysslands offensiv lett till stor oro innanför Ukrainas gränser, som nu hotas av hundratusentals ryska soldater. 

Vladimir Putin. Foto: Alexei Nikolsky/AP/TT

För Nyheter24 berättar Anna Sliesarieva, 31, som jobbar som digital specialist för ett IT-företag baserat i Kiev hur hon återvänt till sin hemstad Skadovsk i södra Ukraina – inte långt ifrån den omskrivna Krimhalvön.

– Folk här är medvetna om hotet, men de vet också att det inte är läge att få panik, säger hon.

Anna i Skadovsk: "Vissa har lämnat Ukraina"

Den senaste tidens upptrappningar vid den ukrainska gränsen har lett till blandade reaktioner, menar Anna.

Foto: Markus Schreiber/AP/TT

– Människor analyserar situationen och agerar på olika sätt: vissa har valt att lämna Ukraina eller flytta till de västra delarna av landet, medan andra gått med i försvaret eller går första hjälpen-kurser, säger hon och fortsätter:

– Några fortsätter leva som vanligt och bevakar hela tiden utvecklingen. Men majoriteten är redo att försvara sitt land eller att hjälpa till om situationen förvärras. 

"Invasionen är officiell"

Samtidigt är det ryska hotet ingenting nytt, även om erkännandet av Donetsk och Luhansk är ett tydligt tecken på att situationen är på väg att förvärras, enligt Anna.

– Det är ett uppenbart brott och en kränkning av mitt lands territoriella integritet. Det började dock redan för åtta år sedan, men nu är vi definitivt inne i en annan fas, säger hon och fortsätter vidare:

– Nu är det officiellt vem som är vår fiende. Invasionen är officiell, snarare än dold och att de låtsas som att deras styrkor aldrig varit här. 

Foto: Oleksandr Ratushniak/AP/TT

Händelserna för åtta år sedan, som 31-åringen syftar på, är Rysslands annektering av Krimhalvön. Med denna historia i åtanke är Anna inte förvånad över Vladimir Putins senaste tilltag i relation till Donetsk och Luhansk.

– Efter det som hände på Krimhalvön och hur Ryssland agerat i Georgien skulle jag inte säga att det var någon överraskning.

"Jag är orolig för min familj"

Vardagslivet för Anna fortsätter, även om oron för ett fullskaligt krig har blivit mer närvarande.

– Jag fortsätter med min vardag som vanligt, men jag har koll på situationen hela tiden och jag skulle säga att jag är redo för vilket scenario som helst nu.

Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Anna försöker hålla hoppet uppe, men det är svårt att inte tänka på vad som kan hända om situationen eskalerar ytterligare.

– Jag hoppas att situationen vid gränsen och i de östra regionerna förbättras och att Ukraina tar sig igenom dessa händelser som ett starkare land. Men självklart är jag orolig för min familj och mina nära och kära.

– Och för alla i Ukraina som kan komma att påverkas av det här, tillägger hon.

Rysslands erkännande fördöms 

Som tidigare nämnt har flera makthavare runtom i världen fördömt Vladimir Putins erkännande av Luhansk och Donetsk som självständiga entiteter. 

– Sverige fördömer kraftfullt Rysslands agerande, sade till exempel statsminister Magdalena Andersson (S) under en pressträff på tisdagen

Omfattande manifestationer, till stöd för det ukrainska folket, har hållits. Här i Paris. Foto: Francois Mori/AP/TT

Just sådana uttalanden och det stöd för Ukraina som både världsledare och privatpersoner från andra länder uppvisat på sistone är, enligt Anna, av stor vikt för det ukrainska folket.

– Det betyder verkligen mycket dessa dagar, säger hon till Nyheter24.

Ryssland invaderade Ukraina 24 februari

Natten mot torsdagen den 24 februari, två dagar efter intervjun med Anna, gick Ryssland till storskalig attack mot Ukraina. Läs allt om det här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!