Vladimir Putin syntes med "cheget" under en begravning i fredags.
Vladimir Putin syntes med "cheget" under en begravning i fredags. - Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT och Skärmavbild/Youtube/AFP

Här ses Putin med "cheget" – portföljen hela världen fruktar

I förra veckan deltog Rysslands president Vladimir Putin vid en begravning i Moskva. Med sig hade han inte bara en stor skara livvakter, utan också "cheget" – den ryska kärnvapenportföljen.


Det var när ledaren för Rysslands liberaldemokratiska parti, Vladimir Zjirinovskij, skulle begravas under fredagen i förra veckan som president Vladimir Putin gjorde ett offentligt framträdande.

När det var dags för Putin att lägga blommor vid den öppna kistan fick övriga deltagare lämna kyrkan på grund av hotbilden mot och säkerhetspådraget runt presidenten, rapporterar The Times.

Putin hade kärnvapenportföljen "cheget" med sig

Men det som framförallt fått omvärlden att reagera är det stora entoruage av livvakter som Vladimir Putin hade med sig – och vad de i sin tur bar på, enligt The Times.

En av de svartklädda livvakterna i Putins närhet bar nämligen på en portfölj som ska vara vad som i Ryssland kallas "cheget", vilket syns i en video från AFP. Cheget är en elva kilo tung väska som gör det möjligt för presidenten att, med ett knapptryck, beordra en kärnvapenattack. 

En gammal version av "cheget". Foto: Wikimedia Commons

Portföljen finns, enligt Reuters, alltid i Putins närhet. På senare tid har dock presidenten, med anledning av kriget i Ukraina, legat lågt och inte synts till i offentliga sammanhang i någon större utsträckning.

Här kan du läsa om hur en rysk kärnvapenattack skulle påverka Sverige.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!