Rysk demonstrant gripen
Polisen kvarhåller en demonstrant under en aktion mot Rysslands attack mot Ukraina i Moskva, Ryssland. - Foto: Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik, Kremlin Pool Photo/TT/ och Denis Kaminev/TT/

Ryske politikern om censurlagarna: “Påminner om Stalins terror”

Sedan den ryska invasionen av Ukraina har åtal i Ryssland nästan dagligen väckts mot personer som anklagas för att bryta mot censurlagarna om kriget.
– Rädslan i Ryssland har sedan Sovjetunionens fall aldrig varit så utbredd som nu.


Rysslands stränga censurlagar har resulterat i att åtal väcks nästan dagligen. För den som uttryckt sig om Rysslands invasion av Ukraina på ett sätt som inte går hand i hand med statens officiella uttalanden kan i värsta fall fängelse vänta.

Den ryska censurlagen som förbjuder människor att prata om kriget förbjuder även människorna från att "misskreditera" den ryska armén – något som Lev Sjlosberg, som är ordförande för liberala partiet Jabloko i staden Pskov, och hans fru blev dömda för förra veckan.

Sjlosberg la på sociala medier ut aktionen som ägde rum i statskontrollerad tv, där en medarbetare dök upp i rutan med antikrigsbudskap bakom nyhetsankaret. 

Hans fru Zjanna Sjlosberg hade lagt upp en bild på sig själv där hon bar en traditionell ukrainsk blus med texten "Nej till kriget". Nu döms paret till 7 500 kr i böter.

– Vi går på ett minfält varje dag. Varje uttalande kan ligga till grund för en rättsprocess, säger Lev Sjlosberg till Sveriges radio. 

Förbud mot "osanna uppgifter" om rysk militär

Ett fall som fick stor uppmärksamhet var när den ryska konstnären Aleksandra Skotjilenko gick till en affär i Sankt Petersburg. Där bytte hon ut prislapparna på varorna till fakta om kriget i Ukraina.

Aleksandra Skotjilenko sitter nu enligt ryska medier häktad. Hon riskerar tio års fängelse. 

Polis häktar en demonstrant med affischen "Inget krig" under en aktion mot Rysslands attack mot Ukraina i Moskva, Ryssland, torsdagen den 24 februari 2022. Foto: Denis Kaminev/TT/

“Påminner om tiden för Stalins terror”

Lev Sjlosberg menar att angiveriet är tillbaka i Ryssland – och att det påminner honom om tiden för Stalins terror.

– Syftet med lagarna är att skrämma människor till tystnad. Och det fungerar, menar Lev Sjlosberg och fortsätter.

– Rädslan i Ryssland har sedan Sovjetunionens fall aldrig varit så utbredd som nu. 

Spotify och medier har lämnat Ryssland 

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har flera mediebolag fått lämna Ryssland. Oberoende journalistik har kriminaliserats och beskrivs av Putin själv som “falska nyheter”. 

Den svenska musikstreamingtjänsten Spotify stängde för en månad sedan ner i Ryssland för att inte inkräkta på säkerheten hos deras medarbetare och eventuellt deras lyssnare, när yttrandefriheten inskränks. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!