Kina har goda relationer med Ryssland.
Kina har goda relationer med Ryssland. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT och Jae C. Hong/AP/TT

Experten: Så skulle Kina agera om Ryssland attackerade Nato

Relationen mellan Ryssland och Kina har på senare år utvecklats i positiv riktning. Men hur skulle egentligen Kina agera om ryska trupper anföll ett Nato-land och försvarsalliansen skulle behöva ingripa militärt? Nyheter24 frågade Malena Britz vid Försvarshögskolan.


Under de senaste åren har relationen mellan Ryssland och Kina, samt deras ledare president Vladimir Putin respektive president Xi Jinping, utvecklats i positiv riktning.

I samband med den ryska invasionen av Ukraina har man, från amerikanskt håll, varnat Kina för att stötta Ryssland militärt, samtidigt som den ryska medierapporteringen varit fördelaktig för rysk del.

– Putin framställs ofta i media som en hjälte som räddat sitt land, har en kinesisk medborgare tidigare berättat för Nyheter24. Läs mer om det här.

Skulle Kina blanda sig i ett ryskt krig mot Nato?

Än så länge har Kina inte blandat sig i kriget militärt, men hur skulle egentligen landet agera om Ryssland anföll ett Nato-land och alliansen då ingriper militärt? Nyheter24 frågade Malena Britz, statsvetare och forskare vid Försvarshögskolan.

– Det beror säkert på, på vilket sätt alliansen ingriper. Men min bedömning, utifrån hur Kina har agerat vad gäller kriget i Ukraina, är att Kina kommer hålla sig utanför en konflikt så långt det går, säger hon.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!