Kina har goda relationer med Ryssland.
Kina har goda relationer med Ryssland. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT och Kin Cheung/AP/TT

Kinesiske Jin, 27, om krigsrapporteringen: "Putin framställs som hjälte"

Kriget i Ukraina har väckt stor avsky världen över och fördömandena av Vladimir Putin har avlöst varandra. Men hur pratar man om invasionen i vännationen Kina, och hur framställs den ryske ledaren i kinesisk media?
– Putin framställs ofta som en hjälte som räddat sitt land, säger kinesiske Jin till Nyheter24.


Den 24 februari invaderade ryska trupper, på uppmaning av president Vladimir Putin, Ukraina och miljontals människor är nu på flykt, samtidigt som förödelsen är stor i landet. Läs vad vi vet om kriget här.

Medan länder världen över fördömt invasionen och riktat kraftiga sanktioner mot Ryssland har Kina, som historiskt sett haft en god relation till Kreml, varit betydligt mer avvaktande.

Men hur låter det egentligen i kinesisk media när det kommer till kriget, Putin och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj?

Jin: "Putin framställs som en hjälte"

För Nyheter24 berättar 27-årige Jin, som arbetar på ett kinesiskt universitet och som egentligen heter någonting annat, om hur tonläget är i kinesisk media och hur han upplever att gemene man ser på det rådande kriget.

– Å ena sidan anser många att det här kriget aldrig skulle inletts och man sympatiserar med det ukrainska folket, men å andra sidan finns många "Putin-fans" som menar att han inte hade något val. Alltså, att han var tvungen att inleda det här kriget på grund av hot från Nato.

Vladimir Putin. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Att stora delar av befolkningen är av uppfattningen att Putins invasion var ett nödvändigt ont beror, enligt Jin, på medias framställning.

– Putin framställs ofta i media som en hjälte som räddat sitt land, säger Jin och fortsätter:

– Kina har ju länge haft en god relation till Ryssland, så media rapporterar i stort sett alltid positiva saker om Ryssland.

Volodymyr Zelenskyj: Hjälte eller "clown"?

Även när det kommer till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj råder det delade meningar, enligt Jin.

– En sida säger att Zelenskyj är en hjälte som skyddar sitt land, medan den andra säger att han är en "clown" och en inkompetent ledare.

– Den senare hörs mer. Många anser att kriget hade kunnat undvikas och att många ukrainare fortsatt hade kunnat vara vid liv, men att Zelenskyj inte har lyckats stoppa kriget.

Volodymyr Zelenskyj. Foto: Ukrainian Presidential Press Office/AP/TT

Statsägd media i Kina: "USA och Biden är de onda"

Inte helt oväntat målar statsägd kinesisk media också USA och Joe Biden upp på ett negativt sätt i förhållande till kriget, berättar Jin.

– USA och Biden är de onda i allt det här, säger man. De lurade Zelenskyj. De lurade Ukraina. De vill expandera Nato, vilket tvingade Ryssland att starta krig. Men nu, när Ukraina behöver hjälp, då säger Bidens regering att man inte tänker gå till krig mot Ryssland.

I stället ska USA, enligt detta narrativ, ha varit ute efter att rikta sanktioner mot Ryssland för att stärka deras världsdominans, samtidigt som de då kan tjäna pengar på krigsmateriel till Ukraina.

– Många vill heller inte att Ryssland förlorar det här kriget. Om de gör det mister Kina en mäktig "vän", säger Jin.


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.