Paasikivi och Putin
Enligt experter tryter reserverna för de ryska styrkorna. - Foto: Alexander Zemlianichenko/TT och Pontus Lundahl/TT

Överstelöjtnanten om segerdagen: Putin får skriva två tal

Enligt experter tryter reserverna för de ryska styrkorna. Samtidigt närmar sig segerdagen, den 9 maj, med stormsteg – något som gör att Putin kan behöva förbereda två olika segertal, enligt överstelöjtnant Paasikivi.


I den ryskstödda utbrytarrepubliken Transnistrien kommer nu rapporter om attacker.

Styret i Transnistrien anklagar Ukraina för angreppen, men överstelöjtnant Joakim Paasikivi tror att det kan röra sig om en attack under falsk flagg – på order av Kreml. Detta för att iscensätta att ukrainska attacker sker internationellt, säger han till Aftonbladet. 

– Vi bör vara vaksamma, men jag tror inte att ryssarna tänker starta ett tredje världskrig. Däremot kan de använda retoriken för att kalla det ett krig, använda andra lagar och mobilisera civila för att gå in med större kraft i Ukraina, säger han.

Paasikivi: Ryska reserverna börjar tryta

Han förklarar vidare för tidningen att det är en oroande utveckling. De ryska reserverna börjar nu tryta och Paasikiv uppskattar att man bara har ett par veckor kvar av stora offensiva operationer innan de har uttömt sina förråd. Därefter kan det väga över till Ukrainas fördel – som dessutom fått vapen från väst. 

Den ryska segerdagen närmar sig samtidigt med stormsteg då den tyska kapitulationen 1945 ska firas den 9 maj. 

Överstelöjtnanten om segerdagen 9 maj: Putin kan behöva två tal 

Enligt Paasikivi kan den ryske presidenten redan nu börjar jobba på två olika tal till nationen, rapporterar Aftonbladet

– Det ena är ett segertal där han jämför med vinsten över Nazityskland och säger att man även besegrat ”nazisterna i Donbass” och befriat Donetsk och Luhansk. Att de nöjer sig med det.

– Det andra talet är ”titta, det är 40 nazistländer i västvärlden som stödjer dem och det är ett krig som pågår”. Då kan man använda andra lagar och mobilisera i Ukraina om tre till sex månader. Det är ett viktigt tal vi får vänta på till 9 maj.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!