Natascha Kampusch.
"Tidvis kunde jag inte gå ut på stan utan att bli attackerad av någon okänd person." - Foto: Fabian Bimmer/AP/TT och Austrian Police/HO/AP/TT

Natascha Kampusch hölls fången i över åtta år – så lever hon idag

I över åtta år hölls Natascha Kampusch inlåst i en källare hos Wolfgang Přiklopil. Tiden i frihet har sedan dess präglats av ett misstroende mot henne och hennes tid i fångenskap.
– Jag förväntade mig att komma ut i en värld av förståelse, säger hon i en ny dokumentär.


I augusti år 2006 lyckades till slut den då 18-åriga Natascha Kampusch rymma efter sina över åtta år i fångenskap. I Viaplays nya dokumentär, "Natascha Kampusch - A Lifetime in Prison", berättar hon nu om de svåra åren som följde i och med den extrema mediebevakningen av hennes fall.

I mars 1998 kidnappades Kampusch, då tio år gammal, av den då 35-årige Wolfgang Přiklopil när hon var på väg till skolan i Wien, Österrike.

Huset Kampusch hölls fången i. Foto: Helmut Stamberg

Åren som följde levde hon som mannens fånge i en källare i ett hus i utkanten av staden, där hon utsattes för både psykisk och fysisk misshandel. Först efter sex månader fick hon för första gången lämna källaren, och det dröjde flera år innan hon fick gå ut i trädgården.

Hon ska även ha blivit utsatt för sexuella övergrepp, men det är något hon valt att inte gå in i närmare detalj om.

En dag såg hon sin chans att bli fri. Přiklopil lämnade henne obevakad i trädgården en stund när han gick iväg för att ta ett samtal, och det var då Kampusch sprang därifrån och kallade på hjälp. Kort efter att hon rymt begick hennes kidnappare självmord genom att kasta sig framför ett tåg.

Natascha Kampusch: "Människor trodde inte på mig"

Nyheten om att den försvunna tioåriga flickan hittats vid liv efter så många år spred sig om en löpeld världen över. En miljon euro, motsvarande tio miljoner svenska kronor, erbjöds till den som lyckades ta en första bild på kidnappningsoffret.

Foto: Helmut Stamberg/AP/TT

Två veckor efter att Natascha Kampusch blivit fri ställde hon upp på en intervju, med tanken att på det sättet slippa bli jagad av journalister. Men hennes självsäkerhet misstolkades och folk anklagade henne för att hitta på. Trots att livet i fångenskap var över för Natascha Kampusch började nu en ny tid av lögner och konspirationsteorier.

–  Jag förväntade mig att komma ut i en värld av förståelse, men i stället möttes jag av hat och distans, berättar hon i dokumentären och fortätter:

– Människor trodde inte på min berättelse. Tidvis kunde jag inte gå ut på stan utan att bli attackerad av någon okänd person.

Hon berättar att äldre kvinnor kunde komma fram till henne för att försöka slå henne, och kallade henne lögnare eller hora.

Påstods bo med Wolfgang Přiklopil frivilligt

Efter bara en dag i frihet släpptes videomaterial från huset och källaren där Natascha Kampusch hållits fången. Flera medier rapporterade om henne, ofta benämnd som "slavflickan", och hur hon hade planerat sitt eget bortförande, mörkade en pedofil-ring eller skyddade andra förövare. Flera medier skrev även att hon ska ha bott med kidnapparen frivilligt och gömde deras gemensamma barn.

Foto: Austrian Police/HO/AP/TT

Hennes mamma, Brigitta Sirny, misstänktes länge för att ha varit den som fått sin dotter att försvinna, även efter det att hon kom hem. Kampusch tvingades vid ett tillfälle vittna i rätten om att hennes mamma inte var inblandad. Detta då den österrikiske domaren och politikern Martin Wabl hävdade att Sirny sålt sin dotter till en pedofilring.

Men han var långt ifrån den enda som riktade misstankar mot Kampuschs familj. Ludwig Adamovich, ordförande för kommissionen som tillsattes att undersöka omständigheterna kring Kampusch-fallet, sade i en intervju med en av landets största tidningar att hon förmodligen hade det bättre i fångenskap än med sin familj.

– Mest sårande var konspirationsteorierna som påverkade min familj. Min heder, säger Kampusch i dokumentären.

Så lever Natascha Kampusch idag

Sedan 2006 har flera filmer gjorts om kidnappningen av Natascha Kampusch, och hon har gett ut två böcker. Den första gavs ut år 2010, då främst med anledning av de enorma mediedreven och misstroendet mot henne. Hon medverkar ofta i intervjuer och lever idag, nu 33 år gammal, som en offentlig person.

Foto: Helmut Fohringer/AP/TT

I en en intervju, som visas i dokumentären, med det statliga tv-bolaget i Österrike säger hon att hon mår bra idag, och att hon fokuserar på framtiden.

Hon arbetar som konsult vid rehabilitering av de som blivit utsatta för övergrepp. Det är inte känt om Natascha Kampusch lever tillsammans med en partner.

Källa: The Guardian och "Natascha Kampusch - A Lifetime in Prison".

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!