Sergej Lavrov menar på att Ryssland inte har som mål att avsluta kriget den 9 maj.
Sergej Lavrov menar på att Ryssland inte har som mål att avsluta kriget den 9 maj. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT och Alexei Alexandrov/AP/TT

Sergej Lavrov: Inget mål att vinna innan 9 maj

Ryssland har ingen särskild avsikt att avsluta kriget i Ukraina innan den 9 maj, enligt utrikesminister Sergej Lavrov.


Källuppgifter och analyser har den senaste tiden gjort gällande att den ryske presidenten Vladimir Putin behöver visa upp en militär framgång i samband med det pampiga högtidlighållandet av segern i andra världskriget den 9 maj, om en vecka.

Sergej Lavrov: Anpassar oss inte till 9 maj

Men uppgifterna tillbakavisas av Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

— Vår militär kommer inte att på konstgjort vis anpassa sitt agerande till något datum, inte heller segerdagen, säger Lavrov i en intervju med den italienska tv-kanalen Mediaset.

Utrikesministern säger att segerdagen kommer att firas på samma högtidliga vis som vanligt, "för att minnas de som stupade för Rysslands frigörelse ... och för frigörelsen av Europa från den nazistiska farsoten".

Vanligtvis hålls en stor militärparad i Moskva för att hylla Sovjetunionens insats i segern över Nazityskland.

Tusentals döda i Ukraina

Ryssland motiverar delvis den fullskaliga invasionen av Ukraina med att landet måste "avnazifieras", med lögner om att landet styrs av nazister.

— Takten i insatsen i Ukraina hänger först och främst på behovet av att minimera riskerna för den civila befolkningen och ryska militärer, säger Sergej Lavrov.

Tusentals civila människor har dödats och miljontals har drivits på flykt sedan Ryssland anföll Ukraina i full skala i februari.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!