Virus och baciller samlas vid sittplatserna längs med gången.
Virus och baciller samlas vid sittplatserna längs med gången. - Foto: Lise Åserud/NTB/TT och Stella Pictures

Platsen på flygplanet du bör undvika – om du inte vill bli magsjuk

Ska du ut och resa och har möjlighet att välja var i flygplanet du vill sitta? Då finns det en särskild plats du borde undvika – åtminstone om du vill minimera risken att bli magsjuk.


Om du har chans att välja och vraka var du ska sitta ombord på en kommande flygning så kan det vara värt att tänka till en extra gång.

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur du får den bästa platsen på flygplanet, men det finns också platser att undvika – särskilt om du inte vill riskera att bli magsjuk ombord.

Därför ska du undvika platsen vid gången

Mer specifikt är det platserna längs med gången som kan vara värda att skippa. Även om det kan vara skönt att, med lätthet, kunna ta sig en bensträckare eller gå på toaletten utan att störa andra passagerare finns det också nackdelar.

Enligt läkaren Michael Zimring, som är direktör för resemedicin vid Baltimore’s Mercy Medical Center i USA, är det nämligen så att det samlas särskilt mycket baciller och virus där – ofta från förbipasserande som precis varit på toaletten, enligt Times.

Foto: Stella Pictures

En vetenskaplig studie, publicerad i Clinical Infectious Diseases, bekräftar också detta: de som sitter vid flygplansgången drabbas mer sannolikt av norovirus som orsakar vinterkräksjuka.

– Om du sitter på en fönsterplats är risken mindre att du blir sjuk, säger mikrobiologen Charles Gerba till Times

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!