FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet. Arkivbild.
FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet. Arkivbild. - Foto: TT

Amerikansk oro inför FN:s besök i Kina

USA:s utrikesdepartement uttrycker stor oro över FN:s stundande besök i Kina.USA är också kritiskt till FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter, som agerar för svagt gentemot Kina enligt departementet.


USA befarar att FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, inte får möjlighet att besöka grupper som anses vara utsatta för förtryck.

Farhågor rör främst uigurer i regionen Xinjiang i västra Kina, där brutalt förtryck mot folkgrupper anses ha satts i system. USA:s regering har till och med betraktat Kinas förfarande som "folkmord".

UD:s talesperson Ned Price säger att han befarar att Kina inte låter Bachelet resa till regionen, eller få tillgång till uppgifter för att göra en oberoende granskning av läget.

— Vi har inga förhoppningar om att (Folkrepubliken) Kina kommer att garantera tillgång som behövs för att göra en fullständig, icke manipulerad bedömning av mänskliga rättighetsläget i Xinjiang, sade Price.

USA är också kritiskt mot Bachelet, då FN-organet inte offentliggjort en rapport om situationen i Xinjiang.

— (Hennes) fortsatta tystnad trots tydliga bevis om illdåd i Xinjiang och andra brott mot mänskliga rättigheter runt om i Kina är djupt oroande, fortsatte Price.

FN:s generalsekreterare António Guterres tog upp krav på att insyn i Xinjiang i ett samtal med Kinas ledare Xi Jinping i samband med OS i Peking.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!