Hur fungerar Putins kärnvapenportfölj "Cheget"?
Hur fungerar Putins kärnvapenportfölj "Cheget"? - Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT och Wikimedia Commons

Så fungerar Putins kärnvapenportfölj: "Döda handen"

Vladimir Putin har, var han än befinner sig, tillgång till den fruktade kärnvapenportföljen "Cheget". Men hur fungerar den egentligen – och vad krävs för att en rysk kärnvapenattack ska bli verklighet?


Vladimir Putin och hans nära allierade har, sedan invasionen av Ukraina, uttryckt flera mer eller mindre explicita kärnvapenhot och sedan dess har frågorna kring den ökända kärnvapenportföljen "Cheget" blivit allt fler.

Här kan du läsa om när Putin senast sågs med kärnvapenportföljen "Cheget".

Hur ser Putins kärnvapenportfölj "Cheget" ut?

Många detaljer om "Cheget" är fortfarande okända, men för drygt tre år sedan gav det ryska försvarsdepartementet en inblick i hur en äldre variant av kärnvapenportföljen sett ut. 

Faktum är dock att det finns hela tre portföljer, enligt Newsweek: en som hela tiden finns i Vladimir Putins närhet, samt två andra som finns tillgängliga för försvarsminister Sergej Sjojgu och generalstabschefen Valerij Gerasimov.

Inuti väskan finns flera knappar där Putin, Sjojgu och Gerasimov kan trycka in de koder som krävs för att beordra en kärnvapenattack.

Hur går det till vid en rysk kärnvapenattack?

I motsats till vad många tror finns det nämligen, enligt Newsweek, ingen enskild knapp som kan utlösa en kärnvapenattack. I stället handlar det om en knapp som alltså sänder ut en order om att kärnvapen ska avfyras.

Med hänvisning till amerikanska CNS, Centret för studier av icke-spridning, listar Expressen de tre steg som krävs för en rysk kärnvapenattack:

  1. Beslutet förbereds och auktoriseras, via kommunikationssystemet Kavkaz i kärnvapenportföljerna, av presidenten, försvarsministern och generalstabschefen. 
  2. En signal skickas sedan från en av de tre portföljerna till generalstaben som i sin tur använder särskilda koder för att skicka ordern vidare till kärnvapenförbanden.
  3. Generalstaben får signalen och skickar kärnvapenordern vidare, via kommunikationssystemet Kazbek, till lägre befattningshavare som ska verkställa ordern. Ordern skickas då vidare till olika kärnvapenbestyckade enheter.

Vid samtliga steg gäller en så kallad tvåpersonersregel, vilket exempelvis innebär att inte bara en, utan två officerare måste verkställa ordern i det sista steget. 

Back up-systemet "Döda handen"

Om presidenten, försvarsministern och generalstabschefen inte längre skulle vara vid livet, till exempel efter en attack, finns det ett back up-system som kallas "Perimeter" alternativt "Döda Handen", enligt Newsweek.

Detta system finns tillgängligt för generalstaben och ska göra det möjligt för dem att, utan de tre befattningshavarna och dess portföljer, avfyra landbaserade kärnvapenmissiler. 

Här kan du läsa om hur Sverige skulle påverkas av en rysk kärnvapenattack.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!