Strejk, kökaos och inställda avgångar väntar på flera flygplatser i Europa.
Strejk, kökaos och inställda avgångar väntar på flera flygplatser i Europa. - Foto: Pexels och Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Kökaos och strejk – så ser flygläget ut runtom i Europa

Svenska semesterfirare som ska resa utomlands är väl medvetna om att det råder kökaos på Arlanda. Men har man otur kan man också stöta på trubbel när man ska resa hem igen.


Under de senaste veckorna har svenska resenärer blivit smärtsamt medvetna om den personalbrist som råder på Arlanda. Köerna har ringlat sig långa, samtidigt som restrycket ökat inför sommaren.

Här kan du läsa om varför det är kökaos på Arlanda.

Kaos på flygplatser runtom i Europa

Men det är inte bara på Arlanda som resenärer kan komma att stöta på patrull. Kaoset sträcker sig bortom Sveriges gränser och i flera europeiska länder bör man vara beredd på att problem kan uppstå på flygplatsen.

Nedan följer en sammanfattning av hur läget ser ut på flygplatserna i några populära resmål.

Frankrike: Strejk och inställda avgångar

På flygplatsen Charles de Gaulle i Paris fick man, till följd av strejk i Frankrike, ställa en in fjärdedel av avgångarna under torsdagen i förra veckan. Att det saknas drygt 4 000 anställda gör att köerna ringlar sig långa på flygplatsen, enligt Expressen.

Spanien: Långa köer – men positiv utveckling

Vid Madrid Barajas Airport i Spaniens huvudstad har man, under flera veckors tid, haft långa köer genom passkontrollerna och flygbolaget Iberia uppskattar att drygt 15 000 resenärer missat sina avgångar på grund av detta sedan den 1 mars.

Enligt SVT lär köerna dock minska framöver eftersom man nyanställer personal för att hantera det höga resetrycket.

Italien: Inställda flygningar efter strejk

Även i Italien pågår strejk bland flera yrkesgrupper som är verksamma på flygplatserna i landet, däribland flygtrafikledare och transportarbetare.

Detta har gjort att tusentals resenärer fått det tråkiga beskedet att deras flygning blivit inställd, rapporterar Expressen.

Storbritannien: Kilometerlånga köer på flygplatserna

De senaste veckorna har de kilometerlånga köerna vid pass- och säkerhetskontrollerna på flygplatserna i Storbritannien, däribland Heathrow och Gatwick i London, blivit en följetong i media. 

På grund av personalbrist har flera flygbolag, såsom British Airways och EasyJet, tvingats ställa in avgångar från landet, enligt SVT.

Nederländerna: Långa köer och inställda avgångar

På jätteflygplatsen Schiphol i Amsterdam har man sedan en tid tillbaka kämpat med långa köer. Anledningen? Underbemannade säkerhetskontroller. 

Mellan den 4 och 6 juni ställde dessutom det nederländska flygbolaget KLM, enligt SVT, in 50 avgångar per dag.

Här kan du läsa om 6 viktiga saker att ha koll på inför din resa.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!