Vad ska man tänka på innan man flyger utomlands?
Vad ska man tänka på innan man flyger utomlands? - Foto: Michael Probst/AP/TT och Henrik Montgomery/TT

Experten: Här är 6 viktiga saker att ha koll på inför din resa

Sommaren är äntligen här och många svenskar har utlandsresor framför sig. För Nyheter24 berättar Anna-Karin Baltzari Danfors, chef vid Konsumenternas Försäkringsbyrå, om sex saker du bör ha koll på innan du ger dig av.


Många svenska semesterfirare gör sig redo för att resa till varmare breddgrader under juni, juli och augusti. Men det finns vissa grejer som, enligt Anna-Karin Baltzari Danfors som är chef vid Konsumenternas Försäkringsbyrå, är särskilt viktiga att tänka på innan avresa.

Här kan du läsa om de länder där en prischock väntar för svenska turister.

6 tips innan du reser utomlands i sommar

För Nyheter24 listar Anna-Karin Baltzari Danfors sex saker du bör se över innan du sätter dig på flyget mot utlandet.

  1. Du måste ta ett stort eget ansvar som konsument. Åk ut till flygplatsen i god tid. Ha med dig alla resehandlingar som krävs såsom covidpass. Checka in digitalt så sparar du tid.   
  2. Bevaka kontinuerligt information från flygbolaget och flygplatsen om hur långa köerna är i säkerhetskontrollen så att du vet hur tidigt du måste vara där. Läs sms och de mejl du får från flygbolaget och gå in på flygbolagets och flygplatsens webbplats så att du får information om väntetiderna.  
  3. Om du har varit sjuk under den senaste perioden, och då rör det sig ofta om tre månader, kontakta ditt försäkringsbolag och be om ett förhandsbesked så att du är säker att ditt reseskydd gäller. Det kan vara viktigt att veta för alla som har haft covid-19 eller en annan sjukdom. Försäkringen gäller inte om du har varit sjuk under den senaste perioden och om ditt hälsotillstånd blir värre under resan.
  4. Om du blir sjuk under resan: kontakta ditt försäkringsbolag eller den larmcentral som försäkringsbolaget samarbetar med så att du vet vilket sjukhus du ska besöka.
  5. Ta med dig det Europeiska sjukförsäkringskortet om du reser inom EU. Du beställer kortet via Försäkringskassans webbplats.
  6. Ta även med dig ett ”resebevis”  från ditt hemförsäkringsbolag som ger kortfattad information om vad reseskyddet omfattar och var du ska vända dig om du blir sjuk.

Här kan du läsa om huruvida du kan få ersättning eller ej i de fall då du missar flyget på grund av köer på Arlanda.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!