Apparna fungerar som en kalender och används för att kvinnor ska hålla koll på sin menscykel.
Apparna fungerar som en kalender och används för att kvinnor ska hålla koll på sin menscykel. - Foto: Claudio Bresciani / Isabell Höjman / TT

Massavhopp från mensappar efter USA:s abortbeslut

Amerikanska kvinnor raderar nu i full fart sina mensappar efter att aborträtten upphävdes. Detta av ren rädsla för att informationen ska användas emot dem i de stater som abort är olagligt.


Allt fler amerikanska kvinnor raderar sina mensappar efter att aborträtten upphävdes. Detta i rädsla för att informationen ska användas emot dem, rapporterar Aftonbladet.

– Om de försöker åtala en kvinna för att ha gjort en olaglig abort, kan de ta del av alla appar på hennes telefon, inkluderat menscykel-appar, säger Sara Spector, försvarsadvokat, med hänvisning till tidningen.

Apparna fungerar som en kalender och används för att kvinnor ska hålla koll på sin menscykel. När förslaget revs upp började kvinnor runt om i landet radera sina mensappar – vilket som nu ska ha eskalerat. 

Rädd att mensapparna sprider data

Rädslan grundar sig i att den sparade datan i apparna kan användas emot dem i framtida brottsutredningar, i de stater som abort är olagligt.

Som många andra appar, sparar apparna användarnas data och ibland även delar datan. I de stater där abort är olagligt kan sedan åklagaren använda denna information emot kvinnan i en utredning. 

– Om de försöker åtala en kvinna för att ha gjort en olaglig abort, kan de ta del av alla appar på hennes telefon, inkluderat menscykel-appar, säger Sara Spector, försvarsadvokat i Texas, med hänvsning till Aftonbladet.

/
App
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!