Sri Lanka "kränkt" av FN-rapport

Sri Lanka reagerar med ilska på FN:s uttalande om döda civila barn.


Sri Lanka reagerade på måndagen med ilska på FN:s uttalande att ett stort antal civila, däribland 100 barn, dödats i korselden mellan armén och den tamilska gerillan.

– Vi har gång efter annan varnat för ett blodbad. Nu verkar detta ha blivit en realitet, sade FN:s talesman i huvudstaden Colombo, Gordon Weiss.

Lankesiska UD kallade omedelbart till sig världsorganisationens platschef i Colombo, Amin Awad, för en formell protest.

– Vi känner oss allvarligt kränkta av dessa yttranden, förklarade kabinettssekreteraren Palitha Kohona.

Weiss borde vara betydligt mer diskret om vad han säger offentligt, med tanke på den känsliga situationen på fältet, tillade han.

Krigsförbrytelser

FN har i månader uppmanat till återhållsamhet och världsorganisationens människorättskommissarie har sagt att båda sidor kan komma att få skulden för krigsförbrytelser. Båda sidor tillbakavisar anklagelserna.

Den gerillastyrda hjälporganisationen TRO hävdade på måndagen för den gerillavänliga nyhetssajten Tamilnet att fler än 3 200 människor har dödats bara sedan i söndags kväll.

– Ingen oberoende rapportering inifrån området förekommer. Det är väldigt lite information som kommer ut från själva krigsområdet, säger den norsk-svenska biståndsorganisationen Foruts platschef i Colombo, Ranveig Tveitnes, till TT.

En del av Foruts lokalanställda fortsätter att arbeta i flyktinglägren, andra har själva blivit flyktingar.

Säkerhetsrådet möts

TT: Hur bedömer du FN:s sifferuppgifter?

– Vi kan inte själva kontrollera dem, men jag tror FN har fog för dem.

Den tamilska LTTE-gerillan och regeringsarmén beskyller varandra för beskjutningen av civila. Krigszonen är bara fem kvadratkilometer stor och det sista tillhållet för den hårt tillbakapressade rebellrörelsen, men där finns också tiotusentals obeväpnade människor från landets tamilska minoritet. Regeringen hävdar att LTTE besköt civila tamiler för att försöka frammana internationellt stöd för en vapenvila.

FN:s säkerhetsråd väntades på måndagen hålla ett informellt möte om Sri Lanka. Storbritannien och Frankrike verkar för en vapenvila, medan Ryssland och Kina är emot.

Den lankesiska regeringen säger att en vapenvila bara skulle ge LTTE chansen att återhämta sig och kräver villkorslös kapitulation.

– Sverige bör se till att krigsbrottsdomstolen i Haag utreder eventuella krigsbrott, säger socialdemokraternas biståndspolitiske talesman Kent Härstedt, som också är ordförande i riksdagens Sri Lanka-grupp.

Härstedt säger till TT att det nu finns ett ökat tryck mot regeringen och partierna i riksdagen att göra något.

– Det är väldigt uppenbart att båda sidor har begått krigsbrott de senaste veckorna, säger Härstedt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!