Instängda flyktingar blir kanonmat

LTTE-gerillan använder civila som mänskliga sköldar.


Den tamilska LTTE-gerillan och regeringsarmén som slåss i nordöstra Sri Lanka använder tusentals instängda civila som kanonmat, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW.

Nya satellitbilder och vittnesuppgifter motsäger regeringens påståenden om att soldaterna inte längre använder tunga vapen och berättar om hur rebellerna har civila som mänskliga sköldar och skjuter dem som försöker fly.

Artilleriangrepp på den smala kustremsan som rebellerna fortfarande försvarar har orsakat stora förlusten i döda och skadade bland de tiotusentals civila. FN beskrev i helgen granatbeskjutningen som ett blodbad som dödade mer än hundra barn.

Nya satellitbilder och vittnesuppgifter visar att den brutala granatbeskjutningen av civila i konfliktområdet fortsätter, säger Brad Adams, chef för Asienavdelningen av HRW.

Varken Sri Lankas armé eller rebellerna tycks ha några betänkligheter mot att använda civila som kanonmat.

Granater mot tältläger

Regeringen i Colombo anger att 20 000 människor finns i området dit LTTE har trängts tillbaka, medan FN har sagt att så många som 50 000 kan vara instängda där. HRW återger vittnens berättelser om hur de tagit skydd i grunda bunkrar undan artilleriangreppen och hur de hindrats att fly.

Organisationen citerar en 35-årig kvinna som säger att åtta till tio granater träffade ett område packat med civila den 9 maj. En kusin till henne blev dödad medan "många andra skadades... jag kunde höra deras skrik". En annan civilperson beskriver ännu ett granatangrepp.

Han tror att det kom från regeringssidan och hade rebeller i närheten som mål, men det träffade ett tältläger med flyktingar. Han säger att när han och hundratals andra civila försökte fly i början av april öppnade rebellerna eld.Skott mot flyende

– Jag såg dem skjuta minst 15 personer, sade han. De bara öppnade eld mot den första raden människor. Jag vet inte om de dog eller överlevde. Vi kastade oss till marken så fort skjutandet började. När det slutade sprang vi tillbaka så fort vi kunde. Det fanns barn bland dem som blev skjutna, tillägger han.

Armén nekar till anklagelserna

HRW säger att läkare rapporterat att ett provisoriskt sjukhus besköts med granater i tisdags när nära 1 000 patienter - en del av dem skadade i tidigare angrepp - var där för att få vård. Rebellerna anklagar regeringsstyrkorna för de angreppen och säger att minst 47 civila dödades.

Armén förnekar kategoriskt och hävdar att den varken använder tunga vapen eller angriper icke-stridande. Inga påståenden har kunnat bekräftas eftersom de flesta oberoende reportrar, diplomater och hjälparbetare hindras från att komma i närheten av krigszonen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!