Totalt 298 personer miste livet i kraschen. Arkivbild.
Totalt 298 personer miste livet i kraschen. Arkivbild. - Foto: TT

Nära 300 personer dog i flygkraschen

Tre personer, två ryska medborgare och en ukrainsk medborgare, döms för att ha skjutit ned flygplanet MH17 2014. En rysk medborgare frikänns.En luftvärnsrobot, avfyrad från ryskockuperad mark i Ukraina, dödade nästan 300 personer.Här följer en kort sammanfattning av olyckan och rättsprocessen:


Flygplanet, en Boeing 777, var på väg från Amsterdam i Nederländerna till Kuala Lumpur i Malaysia i juli 2014.

.

Planet exploderade över rebellkontrollerat område i Ukraina efter att ha träffats av en luftvärnsrobot.

.

Alla 298 personer ombord, från totalt 17 länder, dödades. Majoriteten av offren var nederländska medborgare.

.

Ukrainas dåvarande president Petro Porosjenko kallade kraschen för ett "terrordåd". De proryska rebellerna i området hävdade att planet skjutits ned av ukrainsk militär, och Rysslands president Vladimir Putin lade skulden på Ukraina.

.

USA:s dåvarande president Barack Obama sade efter olyckan att separatister inte hade kunnat skjuta ner planet utan hjälp från Ryssland.

.

Utredningen har slagit fast att planet träffades av en rysktillverkad BUK-robot som kunde knytas till ett visst ryskt militärförband.

.

Rättegången har hållits i en säkerhetsdomstol nära flygplatsen Schiphol utanför Amsterdam. Den har pågått i drygt två år.

.

De fyra åtalade har inte deltagit i processen, men tack vare att de prövas mot en kombination av nederländsk och internationell lag har de kunnat ställas inför rätta i sin frånvaro.

.

I åtalet sades de fyra åtalade ha haft "ett nära samarbete för att skaffa roboten och arrangera den för att skjuta ner ett flygplan".

.

Tre män, två ryska medborgare och en ukrainsk man, döms på torsdagen till livstids fängelse i sin frånvaro. En tredje man, en rysk medborgare, frikänns.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!