Danmarks tillförordnade försvarsminister Troels Lund Poulsen besökte en militäranläggning i Odessa på måndagen.
Danmarks tillförordnade försvarsminister Troels Lund Poulsen besökte en militäranläggning i Odessa på måndagen. - Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix/TT

Danmark: Beslut om flygplan före sommaren

Danmark utgår från att Ukrainas allierade senast till sommaren har fattat beslut om huruvida det ska skänkas stridsflygplan till landet.


Fakta: F-16

Stridsflygplanet F-16, med smeknamnet "fighting falcon" tillverkas av Lockheed Martin. Det är ett flygplan som likt Gripen kan användas i många olika roller.

När flygplanet designades gjordes det för att hålla flygplanet enkelt för att pressa priset, vikten och hålla nere underhållskostnaderna.

Flygplanet kan nå ett mål 860 kilometer bort från startplatsen, och därefter återvända till utgångspunkten.

Den flög för första gången 1976 och den första operativa exemplaret levererades 1979 till det amerikanska flygvapnet.

Flygplanet byggdes i en överenskommelse mellan USA, Belgien, Danmark, Nederländerna och Norge, och länderna byggde tillsammans de 348 första flygplanen. Det finns i dag 3 000 F-16-plan i 25 länder.

Källor: Amerikanska flygvapnet, Lockheed Martin

— Danmark kommer inte att göra det helt självt. Vi ska göra det tillsammans med flera länder, och vi ska också ha en dialog med amerikanerna omkring det här. Men jag bedömer att vi kan nå fram till ett beslut inom kort, säger Troels Lund Poulsen, tillförordnad dansk försvarsminister, till TV2, under ett besök i Ukraina.

Det handlar då om plan av den amerikanska modellen F-16, som Danmark är ett av flera länder som använder. Ukraina har under en längre tid vädjat om fler stridsflygplan och motiverat det med att man behöver upprätthålla kontrollen över luftrummet och också kunna understödja en framtida motoffensiv.

Polen och Slovakien har meddelat att de ska ge Ukraina plan av sovjetisk Mig-modell, vilken det ukrainska flygvapnet har använt sig av hittills. Polen ska ersätta de bortskänkta planen med mer moderna sydkoreanska och amerikanska modeller.

Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen sade i mitten av februari att han tror att västländerna förr eller senare kommer att skicka stridsflygplan till Ukraina.

En opinionsundersökning av det danska institutet Voxmeter visade i mars att ungefär fyra av tio danskar vill att det skänks plan – förutsatt att det görs i samarbete med flera länder. Lite drygt tre av tio var emot det.

Danmark har totalt 43 stycken F-16-plan, varav 30 var i bruk senast i höstas. De ska fasas ut då landet har köpt 27 plan av den mer moderna F-35-modellen.

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!