De flesta britter vill behålla monarkin – men bland landets yngre saknar kung Charles III stöd, enligt ny undersökning som beställts av BBC.
De flesta britter vill behålla monarkin – men bland landets yngre saknar kung Charles III stöd, enligt ny undersökning som beställts av BBC. - Foto: Dan Kitwood/Pool Photo via AP/TT

Monarkin ingen hit bland unga britter

De flesta britter vill behålla monarkin – men bland landets yngre har kung Charles III inte särskilt stort stöd, enligt ny undersökning som beställts av BBC.


Enligt undersökningen, som publiceras mindre än två veckor före kung Charles III:s kröning, vill 58 procent av de tillfrågade britterna behålla monarkin.

26 procent vill skrota statsskicket och i stället införa republik, medan 16 procent av de tillfrågade säger att de "inte har en åsikt".

Vad gäller gruppen unga mellan 18–24 år är det i stället bara en tredjedel som säger sig stötta monarkin – medan tre fjärdedelar av gruppen säger att de inte har något intresse av kungafamiljen.

Kröningen av kung Charles III går av stapeln den 6 maj i Westminster Abbey i London. I samband med evenemanget kommer också hans hustru Camilla att krönas till drottning.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!