Fanny Louise Bernth i rollen som Pernille Kurzmann i "Sjuksköterskan" och Christina Aistrup Hansen som dömdes till fängelse.
Fanny Louise Bernth i rollen som Pernille Kurzmann i "Sjuksköterskan" och Christina Aistrup Hansen som dömdes till fängelse. - Foto: Pressbild/Netflix och Privat

Pernille Kurzmann avslöjade Christina Aistrup Hansen – det gör hon i dag

Pernille Kurzmann Lundén var den som slog larm om de brott som Christina Aistrup Hansen senare dömdes för och som skildras i den nya Netflix-serien "Sjuksköterskan". Men vad hände egentligen sen med Pernille Kurzmann Lundén?


Miniserien "Sjuksköterskan" hade premiär på Netflix den 27 april 2023 och skildrar de brott som den dåvarande sjuksköterskan Christina Aistrup Hansen begick under sina nattpass på det danska sjukhuset Nykøbing Falster.

Christina Aistrup Hansens liv i dag

År 2016 dömdes Aistrup Hansen till livstids fängelse för tre mord och ett mordförsök, men när fallet togs upp i en högre instans år 2017 ändrades domen. Aistrup Hansen dömdes då till 12 års fängelse för fyra mordförsök.

Hon avtjänar nu sitt straff i danskt fängelse. Läs mer om Christina Aistrup Hansens straff och liv i dag här.

Vad hände med Pernille Kurzmann Lundén?

Den som först fattade misstankar mot Christina Aistrup Hansen och som senare slog larm till polisen var kollegan Pernille Kurzmann Larsen

Men vad hände egentligen med henne, efter domen och den stora mediala uppmärksamhet som fallet fick?

"Alla sjuksköterskor som då jobbade på akuten har bytt jobb. Förutom en. Pernille arbetar kvar som sjuksköterska på sjukhuset. Hon heter numera Pernille Kurzmann Lundén", står det innan eftertexterna börjar rulla i det sista avsnittet av Netflix-serien.

Och ja, Pernille bytte namn när hon gifte sig med läkaren Nils Lundén som även han arbetade på avdelningen där Christina Aistrup Hansen begick sina brott.

"Sjuksköterskan" på Netflix skildrar Christina Aistrup Hansens brott

Pernille Kurzmann Lundén i dag: "Tycker synd om dem"

Faktum är att Pernille Kurzmann Lundén själv berättat om hur det varit att jobba kvar på den omskrivna avdelningen på sjukhuset Nykøbing Falster.

– Jag är fortfarande på samma arbetsplats, jag har samma chefer, och jag gillar dem faktiskt ganska mycket. Jag tycker synd om dem eftersom de inte hade några verktyg eller något att göra och ingripa i det här fallet. Jag tvivlar inte på att de gjorde sitt bästa för att stötta mig och sin avdelning, sa hon till Dansk Sygeplejeråd år 2020 och fortsatte då:

– De var också fångade i schismen mellan att behöva ta hand om mig och också ta hand om Christina, eftersom hon var oskyldig tills motsatsen bevisats.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!