Christina Aistrup Hansens brott på sjukhuset Nykøbing Falster skildras i "Sjuksköterskan" på Netflix.
Christina Aistrup Hansens brott på sjukhuset Nykøbing Falster skildras i "Sjuksköterskan" på Netflix. - Foto: Privat och Pressbild/Netflix

Så lever Christina Aistrup Hansen i dag – brotten skildras i "Sjuksköterskan"

​Netflix nya miniserie "Sjuksköterskan" är baserad på de brott som den danska nattsköterskan Christina Aistrup Hansen begick och senare dömdes för. Nyheter24 reder ut vad som verkligen hände på sjukhuset Nykøbing Falster och varför Christina Aistrup Hansen inte dömdes för mord.


För en hel nation kom den danska sjuksköterskan Christina Aistrup Hansen, född 1984, att bli känd som "Dödsdjävulen" och nu skildras hennes brott i Netflix miniserie "Sjuksköterskan".

Men vad var det egentligen som hände på sjukhuset Nykøbing Falster? Nyheter24 reder ut de verkliga händelserna som ligger till grund för Netflix-serien. 

"Sjuksköterskan" på Netflix – allt om serien: Premiär, avsnitt och skådespelare

Mystiska dödsfallen på sjukhuset Nykøbing Falster

Den 4 mars 2012 skedde ett mystiskt dödsfall på Nykøbing Falster. En 72-årig man, som var patient på sjukhuset, dog då plötsligt och man kunde senare slå fast att han fått en potentiellt dödlig dos morfin och diazepam, enligt danska B.T.

Drygt två år senare, den 28 februari 2015, inträffade ytterligare två mystiska dödsfall vid Nykøbing Falster: en 86-årig kvinna och en 66-årig man avled då och bägge två hade en stor mängd morfin och diazepam i kroppen. 

Sjukhuset Nykøbing Falster. Foto: Toxophilus/CC-BY-SA-4.0/Wikimedia Commons

Samma dygn noterade personal på sjukhuset hur hälsotillståndet för en patient, en 73-årig kvinna, plötsligt försämrades och man upptäckte då att även hon fått en potentiellt dödlig dos morfin, diazepam samt Cordarone – ett läkemedel avsett för personer med hjärtfel. 

Kvinnan ifråga överlevde, enligt B.T., tack vare personalens snabba agerande.

Den gemensamma nämnaren i samtliga fall var att Christina Aistrup Hansen, som vid tiden var nattsköterska på sjukhuset, arbetade. 

Ökända brottslingarna som släppts fria – så lever de i dag: ”Jobbar inom kyrkan"

Pernille Kurzmann Larsen slog larm om Christina Aistrup Hansen

En som började ana oråd var Christina Aistrup Hansens kollega Pernille Larsen. Hon misstänkte att Aistrup Hansen varit den som gett patienterna de dödliga doserna med läkemedel – med avsikt att döda dem.

Tillsammans med sin pojkvän Niels Lunden, som var läkare på avdelningen där både Aistrup Hansen och Larsen jobbade, slog hon larm till polisen den 1 mars 2015.

– Några av mina kollegor tyckte om Christina mycket. De hade väldigt svårt att inse att detta kunde ha hänt, har Larsen tidigare sagt till Dansk Sygeplejeråd.

Vad fick Christina Aistrup Hansen för straff?

Christina Aistrup Hansen, som i media blev känd som "Dödsdjävulen", greps kort därpå och dömdes, i juni 2016, till livstids fängelse för tre mord och ett fall av försök till mord i den danska motsvarigheten till tingsrätten, enligt Expressen.

Men när fallet togs upp i den högre instansen landsretten i maj 2017 ändrades domen. Aistrup Hansen dömdes då till 12 års fängelse för fyra mordförsök eftersom man där, enligt tidningen, inte ansåg att de tre patienter som dött enkom avlidit till följd av de höga doserna läkemedel.

Christina Aistrup Hansen lider av en störning

Genom en psykiatrisk undersökning i samband med utredningen kunde man också, enligt B.T., slå fast att Christina Aistrup Hansen lider av en så kallad histrionisk personlighetsstörning, vilken kännetecknas av ytlighet, egoism och framförallt ett konstant sökande efter spänning.

Även brist på empati och manipulativt beteende är drag som ofta förekommer vid en histrionisk personlighetsstörning. 

Här är de hemliga Netflix-koderna du inte visste fanns

Hur lever Christina Aistrup Hansen i dag?

Christina Aistrup Hansen avtjänar fortsatt sitt straff. När författaren Kristian Corfixen släppte boken "Sjuksköterskan" år 2021 fick den tidigare nattsköterskan berätta om hur hon upplevt tiden i fängelse.

– Många här inne pratar om att man en dag kommer till en punkt då man förlikar sig med sin dom. Men jag har inte nått dit ännu, berättar hon i boken, enligt Expressen, och fortsätter:

– Jag är inte redo att släppa min vrede och frustration och jag vet inte vad som vill till för att jag ska kunna göra det. Jag är rädd att den punkten aldrig kommer. 

Christina Aistrup Hansen. Foto: Privat

Vad gör Pernille Kurzmann Larsen i dag?

I en intervju med Dansk Sygeplejeråd år 2020 uppgav Pernille Larsen att hon jobbade kvar på samma avdelning på sjukhuset Nykøbing Falster.

– Jag är fortfarande på samma arbetsplats, jag har samma chefer, och jag gillar dem faktiskt ganska mycket. Jag tycker synd om dem eftersom de inte hade några verktyg eller något att göra och ingripa i det här fallet. Jag tvivlar inte på att de gjorde sitt bästa för att stötta mig och sin avdelning, sa hon då och fortsatte:

– De var också fångade i schismen mellan att behöva ta hand om mig och också ta hand om Christina, eftersom hon var oskyldig tills motsatsen bevisats.

Huruvida Larsen jobbar kvar än i dag är oklart.

/
/
Senaste nytt

Expert: "Återstår att lösa ordningsföljden"

Sveriges Radios sajt låg nere

Sveriges Radio hade tekniska problem under tisdagseftermiddagen.

Kravet: Låt Nato sköta polisarbete i Kosovo

Serbien vill att Nato tar över skyddet i norra Kosovo efter dödliga sammandrabbningar mellan kosovoserber och polis. Två misstänkta gärningsmän i skottlossning vid ett kloster i helgen hålls fortsatt fängslade enligt beslut från en domstol i Kosovo.

Två anhållna för mordförsök i Alingsås

Två män, i 40- respektive 25-årsåldern, har anhållits misstänkta för mordförsök i Alingsås.

Polisens varning till allmänheten efter våldsvågen: ”Långt ifrån över”

1 timme sedan
Det spända läget i Uppsala har tack vare ett offensivt polisarbete lättat något – däremot har har problemen ökat i Gävleborgs län, säger polisen på en pressträff.

Polisen i Skellefteå rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polisen kallas till en adress med anledning av en brand", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.