En anställd vid Christie's visar upp en smaragd med tillhörande diamanthalsband inför den kontroversiella auktionen i Genève.
En anställd vid Christie's visar upp en smaragd med tillhörande diamanthalsband inför den kontroversiella auktionen i Genève. - Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP/TT

Nazi-smycken sålda på auktion – för extremt sjuka summan

Smycken med koppling en man som byggde sin förmögenhet i Hitlers Nazityskland har sålts för 1,7 miljarder på en auktion. Trots att överskottet går till välgörande ändamål får försäljningen skarp kritik från judiska organisationer.


Smyckena, nära 100 till antalet, gick under klubban på Christie's i Genève under tisdagen och tillhörde Heidi Horten, som 81 år gammal avled förra året.

Bland dyrgriparna fanns bland annat rubinen "Sunrise Ruby", som värderades till mellan 160 och 200 miljoner kronor. Slutnotan blev dock något av en besvikelse och landade på cirka 150 miljoner kronor.

Inte heller diamanten "Briolette of India", som med sina 90,36 karat hade en värdering på 90-150 miljoner kronor, nådde upp till förväntningarna och stannade på blott 69 miljoner.

Men Rahul Kadakia, internationell smyckeschef på Christie's, säger sig vara nöjd med resultatet.

— Vi kom upp i totalt 155 miljoner dollar för den första försäljningen, det tycker jag är ett väldigt starkt resultat, säger han.

Övertog judiska verksamheter

Ädelstenarnas värderingar har dock hamnat i skuggan för hur dess ägare kom över pengarna som gjorde det möjligt för henne att köpa dyrgriparna.

Heidi Horten hade vid sin död tillgångar på motsvarande nära 30 miljarder kronor, enligt Forbes. Grunden till förmögenheten lades av hennes man Helmut Horten, som 1936 – tre år efter Hitlers maktövertagande – tog över ett textilföretag efter att dess judiske ägare tvingats fly.

Därefter fortsatte Horten, som dog i Schweiz 1987, att ta över verksamheter som ägdes av judar innan kriget bröt ut.

Överskottet från försäljningen kommer att skänkas till välgörande ändamål. Trots det anser flera judiska organisationer att auktionen aldrig borde ha ägt rum.

— Den här försäljningen är oanständig, säger Yonathan Arfi, ordförande vid Rådet för judiska institutioner i Frankrike.

Ville se utredning

Inte heller den judiska människorättsorganisationen Simon Wiesenthal-centret har låtit sig imponeras av tilltaget. I ett uttalande som släpptes förra veckan uppmanade man Christie's att "stoppa försäljningen".

Liknande tongångar hörs även från American Jewish Committee, som inte anser det tillräckligt att överskottet går till filantropi.

"Auktionen borde i stället ha pausats tills man gjort ett allvarligt menat försök att reda ut hur stor del av förmögenheten som kom från nazisternas offer", säger organisationen i ett uttalande.

Försvarar beslutet

Auktionshuset står dock bakom sitt beslut. Rahul Kadakia pekar på att överskottet går till välgörenhetsorganisationer som bland annat ägnar sig åt att skapa säkra förutsättningar för barn och att Christie's utöver detta kommer göra en separat donation till forskning om Förintelsen.

— Vi anser att överskottet för försäljningen i slutändan kommer att göra gott och det är skälet till att vi valde att ta oss an det här uppdraget, säger Kadakia.

Heidi Hortens samling omfattade drygt 700 föremål. De resterande 600 av dem kommer att säljas senare i år.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!