Gympass för ansiktsmusklerna har blivit en trend i Japan.
Gympass för ansiktsmusklerna har blivit en trend i Japan. - Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Otippade trenden – nu lär sig japaner att le igen

Under Covidpandemin har man varit tvungen att bära munskydd i Japan, vilket har lett till att folk inte behövt le lika ofta. I samband med de lättade kravet på munskydd i mars har folk börjat ta träningspass i att le.


Mun, kinder, ögon – i den ordningen. Det är det perfekta leendet, säger Keiko Kawano som coachar folk i att le.

Till följd av de senaste årens täckande munskydd under Covidpandemin har lett till en otippad trend i Japan. Många upplever att de har fått problem att le efter att ansiktsmusklerna varit inaktiva under en lång period. Keiko Kawano som är tidigare radioprogramledare håller numera träningspass i hur man ler.

Slopat munskyddskrav

I och med att kravet på munskydd i Japan lättade i mars har fler börjat återgå till att visa ansiktet. Men det visar sig vara en utmaning när man inte behövt le på flera år. Keiko Kawanos verksamhet har mer än fyrdubblats bara det senaste året. Den största ökningen skedde i februari när den japanska regeringen meddelade att krav på munskydd skulle minska drastiskt.

Keiko Kawano har hållit lektioner i att le sedan 2017 och har en varumärkesskyddad “Hollywood Style Smiling Technique”. Tekniken som kännetecknas av att ögon som formas till halvmånar, runda kinder, och ett leende som blottar åtta tänder från den övre tandraden. Den har lärts ut till både stora företag som anlitat Kawanos verksamhet, privatpersoner och de som själva vill utbilda sig till leende-coacher, skriver Reuters.

Många håller fast vid munskydd

Men än har användandet av munskydd inte upphört helt i Japan. Statistik visar att endast åtta procent i Japan har slutat bära munskydd helt, och 55 procent bär fortfarande munskydd lika ofta som under pandemin. Men för de som vill le trots munskydd säger Keiko Kawano att hemligheten är att lyfta på ögonmusklerna. Precis som alla andra muskler krävs det träning för att kunna le.

– Du kan inte bara plötsligt börja använda dessa muskler. Du måste öva på dem, säger Keiko Kawano till The New York Times.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!