Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko träffade Rysslands dito Vladimir Putin i ryska Sotji i fredags. Inom kort ska ryska kärnvapen placeras på belarusisk mark.
Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko träffade Rysslands dito Vladimir Putin i ryska Sotji i fredags. Inom kort ska ryska kärnvapen placeras på belarusisk mark. - Foto: Gavriil Grigorov/Sputnik/Kreml via AP/TT

Lukasjenko om att använda ryska kärnvapen i Belarus: "Skulle inte tveka"

Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko varnar: Vid någon form av angrepp mot landet kommer han att ta ta till kärnvapen.


Ryssland beslutade under våren, med allierade och hårt hållna Belarus goda minne, att placera kärnvapen på belarusisk mark. I Kreml har det slagits fast att det är Ryssland som kommer att kontrollera kärnvapnen, men Aleksandr Lukasjenkos uttalanden går på tvärs med det.

— Gud förbjude att jag skulle behöva fatta beslut om att använda de där vapnen i dag, men det skulle inte vara någon tvekan om vi står inför ett angrepp, säger Lukasjenko enligt Belarus statligt styrda medier.

Kärnvapnen ska vara på plats i juli

Rysslands plan sägs vara att kärnvapnen ska kunna finnas på plats i början av juli.

Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja har beskrivit kärnvapenplaceringen som en bekräftelse på att Belarus och dess regim kommer att vara i Rysslands våld en lång tid framöver.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!