Liksom tidigare nätter minskade antalet gripanden i huvudstadsregionen på måndagskvällen. Bilden är från i lördags.
Liksom tidigare nätter minskade antalet gripanden i huvudstadsregionen på måndagskvällen. Bilden är från i lördags. - Foto: Lewis Joly/AP/TT

Stor polisinsats fortsätter i Frankrike

Den stora nattliga insatsen med 45 000 poliser fortsätter i Frankrike för att hantera våldsamheterna som skakat landet. Antalet gripanden har minskat varje natt sedan i fredags.


Bakgrund: Gav felaktig första bild

Två motorcykelpoliser stannar en bil i Parisförorten Nanterre den 27 juni och den 17-åriga föraren, som i franska medier benämns som Nahel, skjuts på nära håll i bröstet och avlider.

Polisen uppgav först att skotten hade avlossats på grund av att 17-åringen kört bilen mot poliserna, men ett filmklipp som sprids på sociala medier visar att polisens första version inte stämmer.

"Du ska få en kula i huvudet", hörs en av de två motorcykelpoliserna ropa i klippet. De står intill bilen och pistolen riktas genom förarsätets fönsterruta. Föraren gasar iväg – då brinner ett skott av. Bilen accelererar hastigt och kör in i en stolpe en bit bort. Föraren avlider kort därpå.

Den 38-årige polis som ses hålla i pistolen i klippet grips senare, misstänkt för motsvarande dråp.

Dödsskjutningen har väckt liv i debatten om polisvåld och diskriminering mot invånare i Frankrikes låginkomstområden.

I huvudstadsregionen hade 17 personer gripits vid 23.30 på måndagen, jämfört med ett 40-tal kvällen innan och fler än 400 i torsdags, rapporterar Le Monde.

Sammanlagt har omkring 3 200 personer gripits sedan oroligheterna började för en vecka sedan.

På tisdag kommer Frankrikes president Emmanuel Macron att träffa borgmästarna i cirka 220 städer som drabbats av våld för att diskutera situationen.

Hundratals människor samlades tidigare under måndagen framför stadshus runt om i Frankrike i protest mot våldsvågen.

I Parisförorten Nanterre, där oroligheterna startade förra veckan efter att en 17-årig pojke vid namn Nahel sköts ihjäl av polis i förra veckan, uppmanade områdets borgmästare Patrick Jarry invånarna till lugn.

— Det är dags för försoning, sade han till folksamlingen framför stadshuset.

Våldsamheterna har under veckan fördömts av flera familjemedlemmar till 17-åringen, som uppmanat till lugn.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!