Ryssland och Ukraina anklagar varandra för att planera en attack mot kärnkraftverket i Zaporizjzja. Arkivbild.
Ryssland och Ukraina anklagar varandra för att planera en attack mot kärnkraftverket i Zaporizjzja. Arkivbild. - Foto: Libkos/AP/TT

Oro i Zaporizjzja – människor ger sig av

Människor har börjat lämna området nära Zaporizjzja efter att både Ryssland och Ukraina på tisdagen anklagade varandra för att planera attacker mot kärnkraftverket, rapporterar Sky News.


Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj planerar Ryssland en allvarlig provokation i Zaporizjzja mycket snart.

— Vi har information från vår säkerhetstjänst om att ryska styrkor har placerat objekt som ser ut att vara sprängmedel på taket på flera kraftenheter på kärnkraftverket Zaporizjzja. Kanske för att simulera en attack mot kraftverket. Kanske de har ett annat scenario, sade han i sitt tal på tisdagskvällen.

Från rysk sida anklagade en rådgivare till det statliga kärnenergiföretaget Rosatom, Renat Kartjaa, istället Kiev för att planera en attack mot Zaporizjzja under onsdagskvällen. Enligt honom ska Ukraina planera att använda "högprecisionsvapen med lång räckvidd" och drönare, skriver nyhetsbyrån AFP.

De två parternas upptrappade retorik när det gäller kärnkraftverket tonas ned av amerikanska Institute for the study of war (ISW ). Enligt tankesmedjans senaste uppdatering vill Ryssland sannolikt anklaga Ukraina för oansvariga handlingar i området och skapa förutsättningar för en falsk flagg-attack.

Enligt ISW är det osannolikt att Ryssland faktiskt skulle orsaka en strålningsolycka i nuläget.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!