Kärnkraftverket i Zaporizjzjas län är det största i Europa. I förgrunden ses dess reservoar, som tömts efter den stora dammkollapsen i Dnepr. Arkivbild.
Kärnkraftverket i Zaporizjzjas län är det största i Europa. I förgrunden ses dess reservoar, som tömts efter den stora dammkollapsen i Dnepr. Arkivbild. - Foto: Libkos via AP/TT

"Framsteg" vid omstritt kärnkraftverk

Det sker "framsteg" i arbetet för att FN:s observatörer ska få större åtkomst till det stora, ockuperade och omstridda kärnkraftverket i Zaporizjzja, enligt atomenergiorganet IAEA:s chef Rafael Grossi.


Tidigare i veckan begärde Grossi tillgång till taken på två reaktorhallar, samt delar av turbinhallar och kylanläggningar.

— Jag tror att vi gör framsteg, sade Grossi på fredagen.

IAEA:s observatörer har kunnat besöka bland annat kyldammarna vid verket utan att hitta något som tyder på att sprängmedel har placerats ut, enligt chefen.

Ryssland och Ukraina har anklagat varandra för att vilja sabotera verket och orsaka en katastrof. Invasionsstyrkorna skulle enligt Ukraina vilja göra det för att sinka den ukrainska motoffensiven.

Kärnkraftverket ligger utanför orten Enerhodar, längs med floden Dnepr i den ockuperade delen av det ukrainska länet Zaporizjzja. Under kriget har det skjutits regelbundet över floden, varpå parterna har riktat anklagelser mot varandra.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!