Unaids och WHO:s huvudkontor i schweiziska Genève. Arkivbild.
Unaids och WHO:s huvudkontor i schweiziska Genève. Arkivbild. - Foto: Jamey Keaten/AP/TT

Rapport: Aids kan utrotas till 2030

Enligt en ny rapport från FN-programmet Unaids finns det en tydlig väg mot att utrota aids. Flera afrikanska länder har gjort stora framsteg senaste åren och minst 16 andra länder är nära att nå målet.


Fakta: Aids i siffror

Beräknat under 2022

— levde 39 miljoner människor med hiv.

— fick 29,8 miljoner människor antiretroviral behandling för hiv.

— blev 1,3 miljoner människor infekterade av hiv.

— dog 630 000 människor av aids-relaterade sjukdomar.

Kvinnor och flickor är fortfarande oproportionerligt drabbade, särskilt i Afrika söder om Sahara.

Globalt blev 4 000 unga kvinnor och flickor smittade av hiv varje vecka under 2022.

23 procent av de nya hiv-infektionerna skedde i Asien och Stillahavsområdet, där nya infektioner ökar oroväckande i vissa länder.

Även i Europa och Centralasien fortsätter antalet nya infektioner att öka kraftigt och ligger på en 49-procentig ökning sedan 2010.

I Mellanöstern och Nordafrika är motsvarande siffra 61 procent sedan 2010.

Källa: Unaids

I rapporten skriver Unaids att 39 miljoner människor världen över lever med hiv, det virus som kan utvecklas till sjukdomen aids. Unaids slår också fast att vägen ligger utstakad och att ”slutet på aids" fortfarande är möjligt till 2030.

Men vägen dit är både politiskt och ekonomiskt styrd och kräver att världens ledare agerar och investerar i bland annat förebyggande åtgärder, icke-diskriminerande lagar och tillgänglig behandling.

9,2 miljoner utan behandling

Antalet människor som får behandling för hiv i världen har ökat från 7,7 miljoner människor 2010 till 29,8 miljoner människor förra året. Av dem är runt 9,2 miljoner människor – varav 660 000 barn – fortfarande utan behandling.

Målet att utrota sjukdomen till 2030 sattes redan 2015 och flera länder har gjort framsteg de senaste åren, bland annat i östra Afrika, där hiv-infektionerna minskat med 57 procent sedan 2010.

Nära att nå målet

Botswana, Eswatini, Rwanda, Tanzania och Zimbabwe har redan nått det så kallade 95-95-95-målet, som innebär att 95 procent av de smittade har kännedom om det, att 95 procent av dem får behandling för sjukdomen och 95 procent av dessa reagerar så pass bra att viruset hålls tillbaka.

Ytterligare 16 andra länder, åtta av dem i Afrika söder om Sahara, regionen där 65 procent av alla hiv-positiva människor bor, tillsammans med Danmark, Kuwait och Thailand är också nära att nå målet, skriver Unaids i rapporten.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!