Fågelinfluensaviruset, H5N1, sprids vanligtvis främst bland fåglar, men allt fler rapporter har kommit om smittspridning bland däggdjur. Arkivbild.
Fågelinfluensaviruset, H5N1, sprids vanligtvis främst bland fåglar, men allt fler rapporter har kommit om smittspridning bland däggdjur. Arkivbild. - Foto: Jarl Fr. Erichsen/TT

EU:s uppmaning efter rekordstora smittspridningen: Håll katter och hundar inne

Efter en rekordstor spridning av fågelinfluensa över hela världen uppmanar nu EU katt- och hundägare att hålla sina djur inne eller i koppel i de områden där infektion har upptäckts.


"Det rekommenderas att undvika att exponera katter och hundar och i allmänhet köttätande husdjur för döda eller sjuka djur”, skriver EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet (Efsa) i ett pressmeddelande.

Allt fler husdjur smittas

Uppmaningen kommer efter att 24 katter testats positivt i olika regioner i Polen sedan mitten av juni. Även fem hundar och en katt har smittats i Italien de senaste veckorna.

Hur djuren blivit smittade är inte känt, men en hypotes är att djuren kan ha fått i sig rått fjäderfäkött infekterat med viruset.

När fågelinfluensaviruset, H5N1, först dök upp 1996 var det länge bara säsongsbetonade utbrott men sedan mitten av 2021 har virusgruppen blivit mycket mer smittsam, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Då kan människor också smittas

Om viruset sprider sig till däggdjur kan det göra det lättare för det ibland dödliga viruset att smitta människor. I sällsynta fall har det skett, men då vanligtvis efter att de har kommit i nära kontakt med infekterade fåglar.

TT
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!