Räddningsarbetare har bärgat 13 kroppar ur vägtunneln i Cheongju som översvämmades på lördagen.
Räddningsarbetare har bärgat 13 kroppar ur vägtunneln i Cheongju som översvämmades på lördagen. - Foto: Sydkoreanska räddningstjänsten/AP/TT

40 döda efter kraftigt regn i Sydkorea

Dödstalen ökar efter de senaste dagarnas kraftiga regn i Sydkorea. Minst 40 personer har dött och över 10 000 har tvingats evakuera från sina hem.


I staden Cheongju i centrala Sydkorea fortsätter räddningsarbetet för att hitta överlevande i den vägtunnel som översvämmades på lördagen. Hittills har 13 personer hittats döda och nio personer har kunnat räddas.

Det är ännu inte känt hur många personer som befann sig i den 685 meter långa tunneln, men enligt myndigheterna fastnade 15 fordon, varav en buss.

I sydöstra Sydkorea försöker hundratals räddningsarbetare hitta överlevande efter att ett jordskred begravt hus och vägar i staden Yechon. Nio personer har hittats döda och många saknas.

En man sitter bredvid sitt hus som just begravts under ett jordskred i staden Yecheon.

De kraftiga regnen har pågått i nio dagar och Sydkoreas meteorologiska institut varnar för att de kommer att fortsätta. Under tisdagen väntas ytterligare 20 centimeter regn i landets redan hårt drabbade södra och centrala delar.

Den sydkoreanska regeringen höll på måndagen ett krismöte och president Yoon Suk Yeol sade landet mobiliserar alla tillgängliga räddningsresurser, inklusive militära och polis, för att hjälpa drabbade. Han sade också att den här typen av extremväder kommer att bli vanligare.

— Vi måste acceptera att klimatförändringar sker och hantera dem, sade Yoon Suk Yeol inför ett besök i den översvämningsdrabbade Gyeongsang-provinsen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!