Arkeologer gräver fram vad som bedöms vara kejsar Neros teater i Rom. På platsen ska ett lyxhotell byggas.
Arkeologer gräver fram vad som bedöms vara kejsar Neros teater i Rom. På platsen ska ett lyxhotell byggas. - Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Har Neros teater dykt upp under blivande hotell?

Teatern finns omnämnd i antika romerska texter, men den har inte hittats. Fram tills nu, tror man.


Det rör sig sannolikt om ruinerna efter den romerske kejsaren och despoten Neros – född 15 december 37 enligt vår tideräkning, död 9 juni 68 – teater som hittats under ett framtida lyxhotell i Rom ett stenkast från Vatikanen.

Upptäckten presenterades i veckan av arkeologer som sedan 2020 grävt djupt under den inmurade trädgården i Palazzo della Rovere. Utgrävningen var en del i en renovering av renässansbyggnaden där flera fresker finns att beskåda. Byggnaden är stor som ett helt kvarter.

Planen är att ett lyxhotell ska byggas i området, och att det ska stå klart lagom till Vatikanens jubileum 2025, då uppskattningsvis 30 miljoner människor och pilgrimer förväntas strömma till Rom.

Fynden från utgrävningarna hyllas av myndigheterna som "exceptionella", eftersom de ger en unik inblick på en del av den romerska historien från det romerska imperiet fram till 1400-talet. Bland upptäckterna har bägare av färgat glas hittats från 1000-talet och ovanliga keramikbitar.

"Exceptionella" kallar arkeologerna fynden som gjorts under utgrävningarna.

Arkeologerna har även grävt fram marmorpelare och gips med dekorationer i bladguld, något som också pekar på att det är Neros teater som legat på platsen.

Den romerska kejsaren Nero lät bygga teatern omkring år 60 enligt vår tideräkning, och den finns omnämnd i antik litteratur.

Myndigheterna har sagt att de bärbara antikviteterna ska flyttas till ett museum, medan ruinerna av själva teaterstrukturen ska täckas igen efter att alla studier är klara.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!