Tusentals migranter har redan tagit sig över Engelska kanalen i år. På bilden hamnen i Dover i Kent. Arkivbild.
Tusentals migranter har redan tagit sig över Engelska kanalen i år. På bilden hamnen i Dover i Kent. Arkivbild. - Foto: Kin Cheung/AP/TT

Fel att låta migrantbarn bo på hotell

Storbritanniens regering agerade olagligt när den rutinmässigt inhyste nyanlända ensamkommande barn på hotell. Det slår en brittisk domstol fast.


Organisationen Ecpat för barnskydd väckte åtal mot Storbritanniens inrikesdepartement och lokala myndigheter i Kent, angående deras behandling av ensamkommande migrantbarn. Organisationen ansåg att de tillfälliga boendearrangemangen nekade barnen de lagstadgade skyddsåtgärder de har rätt till.

Domaren Martin Chamberlain slår fast att myndigheterna bröt mot sin plikt gentemot barnen.

— Att säkerställa säkerheten och välfärden för barn som inte har någon vuxen som tar hand om dem är bland de mest grundläggande plikterna för en civiliserad stat, säger han.

Enligt Ecpat har hundratals barn försvunnit och därmed potentiellt blivit utsatta för människohandel – som ett resultat av regeringens misslyckande.

Inrikesdepartementet har motsatt sig anklagelserna och framhållit att användningen av hotell var "en nödvändighet".

Enligt domaren kan hotell användas korta perioder i nödsituationer – inte systematiskt. Hotellinhysningarna ska ha pågått i två år.

I fjol anlände fler än 45 000 migranter till Storbritannien genom att korsa kanalen. Hittills i år har 12 000 människor tagit sig över.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!