En skogsbrand har brutit ut på Hawaii som tagit flera människoliv.
En skogsbrand har brutit ut på Hawaii som tagit flera människoliv. - Foto: Matthew Thayer

Filmerna visar förödelsen efter skogsbränderna på Hawaii: "Utplånat samhällen"

Apokalyptiska scener utspelar sig just nu på paradisön Maui på Hawaii, USA, efter att skogsbränder utbrutit. Tiotals människor har dött till följd av bränderna och militären samordnar nu en evakuering.


Lahaina är den största staden i Maui County på Hawaii, USA. Men nu är paradiset knappt ett minne blott efter att våldsamma skogsbränder härjar på ön. Enligt de senaste rapporterna har bränderna tagit minst 36 människoliv och rösterna som lyckats ta sig från de värst drabbade platserna rapporterar om hur samhället ödelagts.

– Lågorna har utplånat samhällen. Det här är inte en säker plats att vara på, har viceguvernören Sylvia Luke sagt. 

Maui, som har omkring 115 000 invånare, ska fortfarande ha omkring 2 100 personer som huserar på skyddscenter och 2 000 turister som är strandade på flygplatsen, enligt tidningen Aftonbladet.

Filmerna visar förödelsen

På sociala medier sprids nu filmer som visar den enorma förödelsen som bränderna orsakats och människor som sitter i sina bilar försöker febrilt att leta sig ut ur det eldhav som omringar dem. 

I ett klipp som sprids på sociala medie-plattformen Tiktok hörs flera personer som befinner sig i en bil chockartat ta in vad de bevittnar runt omkring sig.

"Oh my god. Somebody’s down right here, we cannot do nothing for her. Oh my god bro", hörs en person säga.

En annan film visar hur det ser ut i anslutning till strandkanten. Bilar, bråte och paradispalmer är totalt utbrända.

Barack Obama: "Liv har vänts upp och ner"

Även USA:s före detta president, Barack Obama, har delat ett inlägg på sociala medie-plattformen X (tidigare Twitter) där han uttrycker sin förtvivlan.

"Det är svårt att se några av bilderna som kommer från Hawaii – en plats som är så speciell för så många av oss. Michelle och jag tänker på alla som har förlorat en älskad, eller vars liv har vänts upp och ner", skriver han.

USA har nu kallat in militär för att få hjälp med evakueringen av alla de som fortsatt är fast i det drabbade området. 

USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!