Ett sydkoreansk nyhetsinslag om den amerikanske soldaten Travis King. Arkivbild.
Ett sydkoreansk nyhetsinslag om den amerikanske soldaten Travis King. Arkivbild. - Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

USA: Vill få hem gripen soldat i Nordkorea

USA:s regering arbetar med att få hem den amerikanske soldat som gripits i Nordkorea sedan han korsat gränsen. Nordkorea hävdar att soldaten som tog sig in i landet i juli var "besviken på det ojämlika amerikanska samhället".


Enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA ska Travis King, som soldaten heter, ha korsat gränsen då han var missnöjd med hur han behandlades i den amerikanska armén. Han påstås också ha uttryckt en önskan om att söka skydd i Nordkorea eller i ett tredje land.

23-årige King ska strax före det ha släppts efter att ha suttit frihetsberövad i Sydkorea, anklagad för misshandel. Han ska ha eskorterats till en flygplats för att föras tillbaka till USA.

USA: Vill få hem soldaten

Men på något sätt lämnade han flygplatsen och anslöt till en guidad tur som pågick i den sydkoreanska gränsbyn Panmunjom den 18 juli. Där påstås han ha sprungit över gränsen till Nordkorea.

Det här är första gången som Nordkorea officiellt bekräftar att King frihetsberövats. Han är det första amerikan att gripas i Nordkorea på fem år.

USA:s utrikesdepartement säger i en kommentar att det inte kan bekräfta Nordkoreas uppgifter om Travis King. En talesperson uppger att amerikanska UD "fokuserar på att få hem honom på ett säkert sätt" och att departementet arbetar "med hjälp av alla tillgängliga kanaler för att uppnå det".

Släpptes efter en månad

Det senaste kända fallet med en amerikan som fängslats av Nordkorea var Bruce Byron Lowrance, som enligt statliga nordkoreanska medier korsade gränsen från Kina 2018. Pyongyang anklagade Lowrance för att arbeta för den amerikanska underrättelsetjänsten CIA, men släppte honom efter en månad.

Det mest uppmärksammade fallet på senare år är Otto Warmbier, en amerikansk universitetsstudent som besökte landet som turist 2016. Han greps, anklagades för att ha försökt stjäla en propagandaaffisch på ett hotell i Pyongyang och dömdes till 15 års straffarbete. Han släpptes 2017 och fördes hem, men avled mindre än en vecka senare med en svår hjärnskada. Enligt USA hade han utsatts för tortyr.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!