Branden i Grenfell tower skördade 72 människoliv.
Branden i Grenfell tower skördade 72 människoliv. - Foto: Matt Dunham/AP/TT

Grenfell Tower-branden: Katastrofen som skördade 72 människoliv

Branden i Grenfell Tower rasade 2017 och har beskrivits som en av de värsta i modern historia i Storbritannien. Nyheter24 minns katastrofen som skördade 72 människoliv.


Den 14 juni 2017 inträffade den katastrofala branden i Grenfell Tower i norra Kensington i London. 

Boende uppmanades att stanna i Grenfell Tower

I samband med branden, som bröt ut vid 00.50-tiden, uppmanades de boende i Grenfell tower att stanna kvar i sina lägenheter. Det dröjde, enligt den formella utredningen som bland andra Brandskyddsföreningen skrivit om, fram till 02.47 innan man ändrade uppmaningen: de boende skulle lämna byggnaden.

Fel i konstruktionen av Grenfell Tower

I utredningen kunde man också konstatera att det varit byggnadens beklädnad, vilken hade en kärna av plast, som varit drivande i brandens utveckling och den främsta orsaken till dess spridning. 

Även andra brister i byggnadens konstruktion pekades ut som bidragande till brandens ödesdigra konsekvenser, enligt Brandskyddsföreningen.

Offren i branden Grenfell Tower

Totalt dog 72 personer, varav 18 barn, i lågorna som snabbt ödelade det 24 våningar höga bostadshuset.

Det tog tid att identifiera offren efter den svåra branden. Först att identifieras var, enligt SVT, den syriska flyktingen Mohammad Alhajali och konstnären konstnären Khadija Saye.

PTSD bland överlevande från Grenfell Tower

Över 70 personer skadades i branden som av bland andra BBC beskrivits som en av Storbritanniens värsta katastrofer i modern tid. 

Bland de överlevande och boende i området har man, efter branden, fått in flera rapporter om självmordsförsök. 

– Tusentals i området har fått vård för PTSD och många har inte fått det. Det kan vara folk som såg vad som hänt eller som förlorat folk, men om du såg vad som hände, hörde skriken och såg folk hoppa, då förstår jag hur det kan påverka folk, har Tasha Brade, som själv bor i området och som jobbat med de överlevandes rättigheter, sagt till Aftonbladet.

Grenfell Tower – bilderna från branden

Bilderna från branden i Grenfell Tower skakade hela världen och visade bland annat hur boende försökte göra rep av lakan för att ta sig ut och komma undan lågorna. Desperata föräldrar kastade också ut sina barn genom fönstren på byggnaden. 

Bilderna från Grenfell Tower – boende försöker fly med hjälp av lakan

Foto: Matt Dunham/AP/TT
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Foto: Frank Augstein/AP/TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!