En Trumpkritisk demonstrant utanför domstolen i Washington. Bilden är tagen tidigare i augusti.
En Trumpkritisk demonstrant utanför domstolen i Washington. Bilden är tagen tidigare i augusti. - Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

Domare sätter Trumpdatum: 2024 eller 2026?

Ska även det kanske tyngsta åtalet mot Donald Trump gå till rättegång mitt under brinnande valrörelse? Eller ska han tvingas till rätten först 2026, då han kanske åter är USA:s president? Den frågan kan domaren Tanya Chutkan avgöra i ett hett emotsett rättsmöte i dag.


Det handlar om det kanske farligaste brottsfallet som nu hänger över expresidenten: det federala åtalet om att han försökt omkullkasta resultatet i valet 2020.

Åklagare Jack Smith vill inleda rättegången i huvudstaden Washington den 2 januari nästa år. Det är alltså om bara fyra månader, och just när primärvalssäsongen inför nästa presidentval – där ju Trump tillhör opinionsfavoriterna – drar i gång.

Vill ha tid på sig

Trumps advokater har en helt annan linje. De har sagt att eftersom fallet kräver genomgång av 11,5 miljoner sidor dokument är de inte redo för rättegång förrän april 2026 – med andra ord över ett år efter det att näste president installerats i Vita huset.

I dag måndag har domaren Tanya Chutkan kallat till ett möte, en så kallad status conference. Enligt amerikanska medier väntas hon ange åtminstone ett preliminärt datum för när rättegången ska börja.

Enligt spekulationerna borde hon luta åt ett snabbt datum, eftersom risken för att vittnen och jurymedlemmar påverkas ökar ju mer tiden går.

Vid sidan av valet

Och hur som helst slipper Trump inte dagar i domstol under nästa års valrörelse. I ett separat fall har Jack Smith åtalat för regelvidrig och farlig hantering av hemliga dokument på expresidentens Floridaegendom Mar-a-Lago. Det fallet ska upp i domstol den 20 maj 2024.

De två andra brottsfallen mot Trump är inte federala utan på delstatsnivå, i Georgia respektive New York. Även de väntas gå till rättegång under nästa år.

Presidentvalet äger rum den 5 november 2024.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!