En elev granskar sin genomskinliga ryggsäck vid en skola i Florida. Arkivbild.
En elev granskar sin genomskinliga ryggsäck vid en skola i Florida. Arkivbild. - Foto: John McCall/AP/TT

Efter dåden: Skolor kräver genomskinliga väskor

Totalförbud för vissa typer av väskor – eller krav på genomskinliga ryggsäckar. Åtgärderna införs i allt fler skoldistrikt i USA. De syftar till att hindra elever från att ta med sig vapen till skolan, i ljuset av att skoldåden med skjutvapen i landet ökar.


Fakta: Uppmärksammade skottdåd i skolor i USA

I mars 2023 sköts sex personer, tre av dem barn, till döds på en skola i Nashville i Tennessee.

I maj 2022 sköts 19 elever och två vuxna till döds på en lågstadieskola i den lilla staden Uvalde i södra Texas.

I maj 2019 dödades två personer i en skjutning vid University of North Carolina i Charlotte.

I maj 2018 sköts tio personer ihjäl på en gymnasieskola i Santa Fe, strax söder om Houston i Texas.

I februari 2018 dödades 17 människor i en masskjutning på en skola i Parkland i Florida.

I december 2017 sköts två tonåriga elever på Aztec High School i New Mexico till döds. Även gärningspersonen dödades.

I oktober 2014 skickade en 15-årig pojke sms till skolkamrater och bjöd in till ett möte i matsalen på skolan i Marysville nära Seattle i Washington i nordväst. Efter att ha skjutit mot de inbjudna tog han sitt eget liv. Tre av de skjutna dog.

I december 2012 trängde sig 20-årige Adam Lanza in i grundskolan Sandy Hook i Newtown, Connecticut, och sköt ihjäl 20 små barn och sex vuxna. Lanza mördade sedan även sin mor innan han begick självmord.

I april 2007 sköt en 23-årig student ihjäl 33 studenter och anställda vid universitetet Virginia Tech i Blacksburg, Virginia, och tog sedan sitt liv.

I mars 2005 dödades tio personer, fem av dem elever, i indianreservatet Red Lake i Minnesota. Den 16-årige gärningsmannen tog sitt liv.

I april 1999 sköt två tonåringar ihjäl tolv elever och en lärare på Columbine High School i Colorado innan de tog sina egna liv.

Valet av skolväska kan vara ett sätt för barn att uttrycka sin personlighet. Men på flera håll i USA är det inte längre tillåtet att fritt välja ryggsäck, som en följd av att vapenvåldet i skolorna ökat.

På vissa skolor har ryggsäckar helt förbjudits, på andra måste de vara genomskinliga.

Säkerhetsåtgärden fick genomslag redan 2019. Läsåret 2019–2020 var ryggsäckar helt förbjudna – eller bara genomskinliga tillåtna – i fyra procent av landets allmänna skolor, enligt statistikbyrån National Center for Education Statistics (NCES).

Sedan dess har betydligt fler skolor och distrikt anslutit sig. Bara de senaste 18 månaderna har minst 27 skoldistrikt infört begränsningar för ryggsäckar, skriver The Washington Post.

Gömmas ändå?

Men bland föräldrar och säkerhetsexperter höjs nu röster som ifrågasätter vilken nytta bestämmelserna har. De beskriver väskreglerna som ett spel för galleriet som möjligen kan få vuxna att känna sig lite tryggare.

Kritiker poängterar att vapen fortfarande kan gömmas och tas in i skolor, till exempel mellan böcker i en genomskinlig ryggsäck. Regelverket framhålls som ett exempel på något som beslutsfattare gör för att komma undan större satsningar på vapenkontroll.

Men kriminologen Alex del Carmen vid Tarleton State University i Texas anser att man inte ska motarbeta skolors försök att öka säkerheten.

— Att säga att genomskinliga ryggsäckar kommer att göra en så stor skillnad att vi inte längre behöver oroa oss för skolskjutningar eller hot mot en skola, det vore uppenbarligen en överdrift, säger han till CBS News.

— Men att säga att det inte kommer att hjälpa – det har vi inte heller bevis för.

Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida, där 14 elever och tre anställda sköts ihjäl 2018.

Fler skoldåd

De senaste tre åren har antalet skottdåd på skolor ökat dramatiskt i USA, enligt en analys som The Washington Post gjort. Under 2022 inträffade 46 stycken, det högsta antalet sedan den omskrivna massakern på Columbine High School 1999, då tidningen började föra statistik.

Sedan 1999 uppgår antalet dåd på skolor till 386 i USA. Det innebär att 356 000 elever har erfarenheter från sådana händelser, enligt tidningen.

TT
/
/
/
Hot
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!