Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva och Indiens premiärminister Narendra Modi hälsar på varandra under helgens G20-möte i Delhi.
Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva och Indiens premiärminister Narendra Modi hälsar på varandra under helgens G20-möte i Delhi. - Foto: Evan Vucci/AP/TT

Lula: Putin välkommen till G20-mötet i Brasilien

G20-mötet i Delhi är över och Indien lämnar över till 2024 års värd Brasilien. Till mötet i Rio de Janeiro nästa år är Rysslands president Vladimir Putin välkommen, enligt president Lula da Silva. Det finns inte en chans att han skulle bli gripen, säger han.


Tre viktiga punkter från mötet

Nya kryddvägen:

En överenskommelse om samarbete om en ny transportled, "kryddvägen" som utmanar Kinas "nya sidenväg". USA, EU, flera länder i Mellanöstern och Indien samlas i projektet som ska koppla ihop järnvägar, hamnar med kraftledningar, dataöverföring samt rörledningar för vätgas.

.

Kriget i Ukraina:

Utan att nämna Ryssland fördömde G20-länderna kriget i Ukraina i ett gemensamt uttalande. Tonen var mindre hård än förra året, då man pekade ut Ryssland och fördömde landets aggression mot Ukraina. Årets uttalande resulterade i direkt kritik från ukrainskt håll.

.

AU permanent medlem:

Afrianska Unionen (AU) blev under lördagen permanent medlem i G20. AU, en sammanslutning av 55 afrikanska länder, har nu samma status som EU.

Mötet som hållits i Indien har nu formellt avslutats och nästa års värd Brasilien har tagit över stafettpinnen.

— Vi kan inte låta geopolitik störa G20:s agenda för diskussioner, säger president Luiz Inácio Lula da Silva vid slutet av mötet, med en underförstådd hänvisning till diplomatiska gräl över Ukrainakriget.

— Vi har inget intresse av ett delat G20. Vi behöver fred och samarbete i stället för konflikt.

Kritiserat krigsuttalande

I ett gemensamt uttalande från mötet i lördags fördömdes kriget i Ukraina, men utan att peka ut Ryssland, vilket omedelbart väckte kritik från ukrainskt håll.

Vidare säger Lula da Silva att Rysslands president Vladimir Putin kommer att bli inbjuden till G20-mötet i Rio de Janeiro nästa år.

— Vi lever fredligt och vi vill behandla människor väl. Så jag tror att Putin enkelt kan komma till Brasilien, säger han i en intervju med indiska mediebolaget First Post.

Putin efterlyst

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag utfärdade i mars en internationell efterlysning av bland andra Rysslands president Vladimir Putin för delaktighet i kidnappningarna av ukrainska barn under kriget, vilket klassas som ett krigsbrott.

Indien är inte medlem i ICC men Putin, som den senaste tiden inte deltagit i internationella sammanhang, har trots det valt att inte närvara vid G20-mötet i Delhi. I stället har han representeras av utrikesminister Sergej Lavrov.

Brasilien däremot är medlem i ICC. Men Putin riskerar ändå inget om han skulle resa till mötet, säger Lula da Silva till First Post.

— Om jag är president och om han kommer till Brasilien finns det inte en chans att han skulle bli gripen.

TT
/
/
EU
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!