Människor och hundar letar efter överlevande efter förra veckans svåra jordbävning i Marocko.
Människor och hundar letar efter överlevande efter förra veckans svåra jordbävning i Marocko. - Foto: Mosa'ab Elshamy/AP/TT

Kamp mot klockan för Marockos skalvoffer

Hoppet minskar för varje timme som går om att hitta överlevande efter förra veckans förödande jordbävning i Marocko. Antalet dödsoffer stiger stadigt och Röda Korset vädjar om över 100 miljoner dollar för att kunna skicka hjälp till landet.


Mer än 2 900 människor, de flesta av dem i avlägsna byar i Atlasbergen, har konstaterats döda efter den kraftiga jordbävning med magnituden 6,8 som natten till i lördags inträffade söder om Marrakech i Marocko.

Antalet skadade som inrapporterats till de marockanska myndigheterna uppgick på tisdagseftermiddagen till drygt 5 500.

Pengarna som Röda Korset vädjar om – motsvarande 1,1 miljarder kronor – användas för att få fram det mest nödvändiga till det drabbade området.

— Det innebär sjukvård, mat, vatten, hygienprodukter, toaletter och tak över huvudet, säger Caroline Holt, verksamhetschef på Röda Korset och Röda Halvmånen.

Behovet är som mest desperat i avlägsna och fattiga bergsbyar, många av dem nås endast via slingrande grusvägar, där hus rasat samman i spillror och boende letar för hand efter försvunna anhöriga.

Flera länder skickar nu hjälparbetare till Marocko, bland annat har tre hundar och sex räddningsarbetare skickats från Sverige.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!