USA:s president Joe Biden säger i en första kommentar att han har annat att fokusera på än att representanthuset inlett en riksrättsprocess mot honom. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden säger i en första kommentar att han har annat att fokusera på än att representanthuset inlett en riksrättsprocess mot honom. Arkivbild. - Foto: Charlie Neibergall/AP/TT

Biden om riksrätt: Fokuserar på annat

USA:s representanthus inleder en riksrättsprocess mot president Joe Biden. På onsdagen kommenterade presidenten för första gången beskedet och sade att han har annat att tänka på. Jag fokuserar på de saker som det amerikanska folket vill att jag fokuserar på.


Fakta: Joe Biden

Joe Biden, född 1942 i gruvstaden Scranton i Pennsylvania, är USA:s 46:e president.

Han var Barack Obamas vicepresident mellan 2009 och 2017. Innan dess var han Delawares senator i 36 år.

Biden är känd som en gränsöverskridande mittenpolitiker. Inför presidentvalet 2020 framhöll han sin erfarenhet, sin breda utrikespolitiska kunskap och sin arbetarbakgrund.

Han är gift med Jill Biden och har två barn i livet. Bidens gripande familjehistoria är välkänd i USA. Hans första hustru omkom 1972 i en bilolycka tillsammans med parets ettåriga dotter. Biden, som en månad tidigare valts till senator, blev då ensamstående pappa till sönerna Beau och Hunter – som också skadades i olyckan. Beau Biden avled i hjärncancer 2015. Tillsammans med Jill Biden har han dottern Ashley Biden.

Joe Biden blev den äldsta tillträdande presidenten i USA:s historia när han vann valet mot Donald Trump 2020.

USA:s president Joe Biden kommenterade sent på onsdagen lokal tid att det republikanledda representanthuset inlett en formell riksrättsutredning mot honom rörande maktmissbruk och korruption.

I ett tal på ett demokratiskt insamlingsmöte i Virginia sade Joe Biden att han i stället för att oroa sig för riksrättsutredningen fokuserar han "på de saker som det amerikanska folket vill att jag fokuserar på".

Det var på tisdagen som respresentanthusets talman, republikanen Kevin McCarthy, meddelade att man inleder en riksrättsprocess mot president Joe Biden.

— Det rör sig om anklagelser om maktmissbruk, obstruktion och korruption, och de motiverar ytterligare utredning av representanthuset, sade McCarthy, i ett anförande utanför sitt kontor i kongressen.

Den "kultur av korruption" som McCarthy nämner rör Bidens son Hunter Biden och handlar främst om olika affärsförbindelser denne hade innan hans far blev USA:s president.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!