Staden Darnah, tre dagar efter översvämningen.
Staden Darnah, tre dagar efter översvämningen. - Foto: Muhammad J Elalwany/AP/TT

FN: Det höga dödstalet hade kunnat undvikas

En global hjälpinsats har tagit fart sedan en enorm översvämning lett till tusentals människors död i östra Libyen. Enligt FN hade de flesta av dödsfallen kunnat undvikas.


I kuststaden Darnah i östra Libyen ligger hundratals liksäckar längs gatorna i väntan på massbegravningar.

Stadens överlevande letar efter anhöriga i sönderslagna byggnader. I flera dagar har de väntat på mer hjälp – som fördröjts eftersom vägarna in till staden blockerats.

Internationella räddningsarbetare har skickats till området från EU, USA och flera länder i Mellanöstern och Nordafrika. Med sig har de hjälp i form av livsmedel, vattentankar, nödbostäder, medicinsk utrustning och fler liksäckar. Även FN har utlovat motsvarande drygt 110 miljoner kronor i stöd.

Sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades och dödades i ett Natostött uppror 2011 har flera väpnade grupper stridit om makten i Libyen. Landet är nu delat mellan två rivaliserade styren: ett i huvudstaden Tripoli och ett som är baserat i östra Libyen.

Om samordningen i landet varit bättre hade man kunnat utfärda varningar och genomfört en evakuering av befolkningen, framhåller Petteri Taalas, chef för FN-organet Världsmeteorologiska organisationen (WMO).

— Då hade man undvikit de flesta av dödsfallen, säger han.

En av de värst drabbade städerna är Darnah, där två åldrade dammar kollapsade på söndagskvällen.
TT
/
EU
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!