Stockholm - ett ankhus för mycket

Storbritanniens politiska utläggsskandal har måhända nått sin kulmen.


Politikerskandalen som drabbat Storbritannien involverar numera också ett ankhus. Som heter "Stockholm".

Åtminstone lär det bli svårt för någon att slå sir Peter Viggers krav på ersättning för inköpt ankhus.

Det prydliga ankhuset heter alltså Stockholm och kostar drygt 2 500 pund, nästan 30 000 kronor. Sitt "svenska" namn har det fått eftersom tillverkaren främst inspirerats av de fyrkantiga små paviljongerna vid Skogaholms herrgård på Skansen.

Peter Viggers - parlamentsledamot för Konservativa partiet - tyckte att det cirka 150 centimeter höga huset skulle passa fint i hans ankdamm i Hampshire. Fast sedan han fått för sig att låta skattebetalarna vara med och betala har Stockholm i stället blivit det senaste praktexemplet i skandalen kring brittiska politikers ersättningskrav.

Ilsken ledare

De konservativas partiledare David Cameron blev enligt egen utsago "otroligt ilsken" när han via tidningen The Daily Telegraph fick höra talas om Viggers ersättningskrav på nästan 20 000 kronor.

– Jag talade med honom i går kväll och sade att du ska omedelbart offentliggöra att du avgår. .. Han kommer nu att ställas framför undersökningskommissionen och de kommer att fastslå hur mycket han behöver betala tillbaka, sade Cameron till GMTV på torsdagen.

Viggers - industriminister för Nordirland under Margaret Thatcher på 1980-talet - blir nu tredje konservative ledamot att meddela att de inte kommer att ställa upp till omval med anledning av utläggsskandalen.

Tidigare har sir Anthony Steen och Douglas Hogg gjort samma sak; den sistnämnde efter att bland annat velat ha statlig ersättning för rensning av vallgrav.

Avstängda

Från styrande Labour har i sin tur två ledamöter i underhuset stängts av i väntan på utredningar av att de krävt ersättning för icke-existerande lån. Dessutom har talmannen, den förre Labourveteranen Michael Martin, meddelat att han kommer att avgå.

Två Labour-ledamöter i överhuset, lorderna Peter Trescott och Thomas Taylor, har samtidigt stängts av sedan de erbjudit sig att verka för lagändringar mot betalning. Någon liknande disciplinåtgärd har inte gjorts i parlamentet sedan Thomas Savile stoppades 1642 under konflikten mellan parlamentet och kung Charles I.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!