Israeler bevittnar förstörelsen i Tel Aviv efter Hamas attacker.
Israeler bevittnar förstörelsen i Tel Aviv efter Hamas attacker. - Foto: Oded Balilty/AP/TT

Över 1 100 döda i Israel och Gaza

Fler än 1 100 personer har dödats i Israel och i Gaza under de pågående striderna, enligt officiella källor. Minst 260 personer som befann sig på en musikfestival i södra Israel har bekräftats döda, enligt israeliska medier. Fler än 100 människor har kidnappats av Hamas.


I Israel rapporteras över 700 ha dödats och ytterligare 2 150 israeler skadats i den storskaliga Hamas-attacken, som inleddes på lördagsmorgonen, enligt de senaste siffrorna från den israeliska militären IDF.

På söndagskvällen meddelade också räddningstjänsten Zaka att man har funnit minst 260 personer som dödats under en musikfestival i Israel, nära gränsen till Gaza.

Huruvida festivalens dödsoffer är en del av militärens dödssiffra är oklart.

I Gaza har 413 människor dödats när Israel svarat på attacken, uppger hälsomyndigheterna där.

Ingen enighet i FN:s säkerhetsråd om Hamas

De senaste uppgifterna offentliggörs samtidigt som strider mellan israeliska styrkor och den terrorstämplade islamistiska rörelsen Hamas pågår längs gränsen mot Gaza. Den israeliska militären IDF säger sig ha återtagit kontrollen över flera platser – men på andra håll rapporteras människor fortfarande vänta på hjälp.

På söndagskvällen fördömde fler av medlemsländerna i FN:s säkerhetsråd Hamas vid ett blixtinkallat möte, men man lyckades inte enas om några åtgärder.

— Ett flertal länder fördömde Hamas attacker. Men uppenbarligen gäller inte detta för alla. Ni kan nog lista ut ett av dem utan att jag säger något mer, säger USA:s biträdande ambassadör Robert Wood, enligt AFP.

Wood syftade sannolikt på Ryssland, som driver linjen om ett fördömande som har ett bredare sikte än "bara" Hamas.

Israeliska soldater nära Ashkelon.

USA, som är nära allierat med Israel, väntas bland annat skicka stridsfartyg till sin bundsförvant. Beskedet kommer efter att president Joe Biden meddelat Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att mer militärt stöd är på väg.

Hamas överraskningsattack mot Israel i lördags ses som ett fiasko för landets säkerhets- och underrättelsetjänst, som anses vara bland de mest avancerade i världen. Attacken beskrivs som den värsta i Israel på ett halvt sekel – den kom nästan på dagen 50 år efter utbrottet av oktoberkriget 1973.

Israel attckerar Gaza

Raketer har fortsatt att avfyras från Gazaremsan, som styrs av Hamas, under söndagen. Dessutom har den Iranstödda rörelsen Hizbollah skjutit granater mot Israel från Libanon "i solidaritet" med Hamas.

Israel har svarat genom att attackera Gazaremsan. När den upptrappade konflikten gått in på andra dagen uppger IDF:s talesperson Richard Hecht att dess fokus är att ta kontroll över hela Gaza och "döda alla terrorister".

Israels säkerhetskabinett har formellt förklarat landet i krig. Det ger Israel formellt tillstånd att "vidta betydande militära åtgärder", heter det i ett uttalande från Netanyahus kansli.

Kvinnor och barn i gisslan

Israels militär säger sig ha dödat 400 palestinska milismän och tagit tiotals fler till fånga.

Minst sju människor ska också ha dödats i våldsamheter på Västbanken sedan i lördags.

Den israeliska armén har bekräftat att ett "betydande antal" soldater och civila har tagits som gisslan av Hamas och förts till Gaza. En del av dem ska ha befriats, men på söndagsmorgonen var antalet fångna fortfarande över 100, enligt Israels regering. Bland de kidnappade ska det finnas kvinnor, barn och äldre.

Sent på söndagskvällen kom en bekräftelse från USA:s nationella säkerhetsråd om att amerikanska medborgare dödats i attacken från Hamas, men det är oklart hur många det handlar om.

Och bland dem som tagits som gisslan ska det även finnas tyskar och amerikaner, säger Israels ambassadör i USA samt tyska regeringskällor.

Markinvasion i Gaza förestående?

Israel kommer att se till att fienden får betala ett högt pris, är också budskapet från Netanyahu. Drivmedel och varor till Gaza stoppas och redan tidigare har elen stängts av.

Frågan är om Israel kommer att inleda en markinvasion i Gazaremsan, ett drag som sannolikt skulle innebära många fler skadade och döda.

Hamas har beskrivit attacken som en hämnd för den 16-åriga blockaden av Gaza och en rad andra incidenter som har höjt spänningarna i den långa israelisk-palestinska konflikten den senaste tiden.

Eld och rök stiger mot himlen efter en isaelisk flygräd mot Gaza City på söndagen.
TT
/
USA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!