Att leta efter offer i rasmassorna är svårt och farligt. Bild från Rafah i sydvästra Gazaremsan.
Att leta efter offer i rasmassorna är svårt och farligt. Bild från Rafah i sydvästra Gazaremsan. - Foto: Hatim Ali/AP/TT

1 000 personer fast under rasmassorna I Gaza: ”Hör offer ropa”

Hon hittades med sin lille son i famnen. Mamman var död, men treåringen vid liv. Försiktigt lirkade räddningsarbetaren Moen Abu Aish loss barnet i den kollapsade byggnaden.
– Det är de ögonblicken som ger mig styrkan att fortsätta, säger Abu Aish till nyhetsbyrån AP:s reportageteam.


Treåringen hade skyddats av moderns kropp, och var helt oskadd trots att hela övriga familjen dödats i Israels bombräd mot deras bostadshus i staden Gaza.

Så ser arbetsdagarna ut för 58-årige Abu Aish nu, sedan den terrorstämplade palestinska rörelsen Hamas startat ett nytt krig med sina blodiga räder in i Israel förrförra helgen. Israels svar kommer i form av ständigt nya vågor av flyganfall, som förvandlar många hus i Gazaremsan till grus.

1 000 personer fast under rasmassorna

Och därunder hamnar inte bara milismän, utan även tusentals vanliga Gazabor som inte velat eller kunnat lyda maningarna om evakuering. Antalet bekräftade dödsoffer stiger snabbt, men siffrorna är ändå en underdrift. 

Baserat på antalet nödsamtal och rop på hjälp som kommer in ligger nu över 1 000 personer fast under rasmassor, i väntan på räddningsförsök.

— Det är så ofta som vårdpersonal säger att de hör offer ropa där inne, men de kan inte göra något, säger Mohammad Abu Silmia, chef på Shifasjukhuset, till AP.

Dels finns det inte tillräckligt med personal, dels är de bombade husen för instabila för att ge sig in i hur som helst. Ibland är det upp till grannarna.

"Jag är livrädd hela tiden"

Nyhetsbyrån har också pratat med 37-årige Ali Ahad, som såg huset bredvid hans rasa ihop efter en israelisk flygräd. Han och andra tillrusande försökte linda filtar runt de skadade när de lyfte ut dem ur huset.

— Det är sådana som oss som gör det med bara händerna och noll erfarenhet, säger han.

— Det finns ingen infrastruktur, inga resurser.

Samtidigt kan den auktoritära Hamasregimen utnyttja kaoset genom att inne i Gaza gömma undan de kanske 200 israeler de håller som gisslan efter förra veckans terroranfall. Civila på båda sidor lever i skräck för nästa steg.

— Jag är livrädd hela tiden, självklart, säger Abu Aish.

— Jag är bara människa.

Palestinier sörjer dödade familjemedlemmar efter israeliska anfall mot Khan Yunis i sydvästra Gazaremsan.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!