Joseph Emerson fick brottas ner av besättningen ombord.
Joseph Emerson fick brottas ner av besättningen ombord. - Foto: Dave Killen/AP/TT och Elaine Thompson/AP/TT

Gripne piloten i USA – därför försökte han störta planet: Hade tagit svamp

Den ledige piloten Joseph Emerson, som anklagas för att ha försökt stänga av flygplansmotorerna på en flight med ett 80-tal passagerare, hävdar själv att han hade tagit hallucinogena svampar inför flygresan. Det visar domstolsdokument.


Den 44-årige Joseph Emerson var ledig men hade fått plats i en reservstol ("jump seat") i cockpit på Alaska Airlines flight mellan Everett i Washington och San Francisco i Kalifornien i söndags. 

Plötsligt försökte han stänga av motorerna, enligt flygbolaget.

Joseph Emerson brottades ner av besättningen

Personer i besättningen lyckades dock brotta ner Joseph Emerson – men när planet var på väg att nödlanda ska han i stället ha försökt att öppna en nödutgång längst bak i flygplanet, men hindrades även den gången av personal ombord.

Gripne piloten: Därför försökte han störta planet

I förhör med polisen har Joseph Emerson uppgett att han lider av depression, att en av hans vänner nyligen gick bort och att han tog de psykedeliska svamparna cirka två dygn före flighten. Utöver att ha varit påverkad av svampar ska han, enligt egen utsago, inte ha sovit på 40 timmar och trott att han drömde och "bara ville vakna upp".

Anställdes som andrepilot 2001

Flighten sköttes av Alaska Air Groups regionala dotterbolag Horizon Air. Joseph Emerson anställdes av Alaska Air Group som andrepilot 2001, jobbade därefter i flera år som pilot hos Virgin America för att 2016 gå till Alaska Airlines, först som andrepilot och sedan 2019 som pilot.

Mannens certifieringar har aldrig tillfälligt upphävts eller återkallats, enligt hans arbetsgivare.

Myndigheter: Inga kopplingar till terrorism

Myndigheterna tror inte att det finns några kopplingar till terrorism eller ideologiskt motiverat våld, uppgav en poliskälla tidigare i veckan för CNN.

Världens största pilotförbund, ALPA, skriver i ett uttalande att piloter är ett av de yrken i Nordamerika som genomgår de grundligaste kontrollerna.

TT
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!