En kvinna håller Sydafrikas flagga i samband med att nationen firar Freedom Day, den 27 april. Arkivbild.
En kvinna håller Sydafrikas flagga i samband med att nationen firar Freedom Day, den 27 april. Arkivbild. - Foto: Denis Farrell/AP/TT

Mandelas parti dyker i opinionen

Stödet för Sydafrikas maktparti ANC ligger inför nästa års val under 50 procent, enligt en aktuell opinionsundersökning.


Står sig siffrorna blir det första gången sedan partiet kom till makten i landets första demokratiska val 1994 som maktpartiet landar under 50 procent i det nationella valet.

Den tidigare befrielserörelsen som övergick i att bli ett politiskt parti under ledning av den legendariske Nelson Mandela skulle i dag samla omkring 45 procent av rösterna enligt tankesmedjan Social Research Foundation (SRF) som genomfört undersökningen.

Val nästa år

Det största opinionspartiet Demokratiska alliansen (DA) får enligt undersökningen 31 procent och nummer tre, vänsterpopulistiska Ekonomiska frihetskämpar (EFF), får 9 procent.

För två år sedan fick ANC under 50 procent av rösterna – men då handlade det om lokalval.

I veckan meddelade landets valkommission att nästa nationella val kommer att hållas någon gång mellan maj och augusti nästa år.

ANC har sedan 1994 dominerat den sydafrikanska politiken men stödet för partiet har minskat gradvis sedan toppnoteringen på nästan 70 procent år 2004, skriver Utrikespolitiska institutet (UI).

UI konstaterar samtidigt att de senaste årens korruptionsskandaler – som inte minst landets förre president Jacob Zuma varit inblandad i – den höga arbetslösheten och de stora inkomstskillnaderna fortsatt var sänken för partiet i det förra nationella valet 2019.

Stort medlemstapp

Även om ANC hittills inte har fått mindre än 50 procent av rösterna i de senaste parlamentsvalen har antalet partimedlemmar sjunkit med över 30 procent de senaste fem åren enligt en rapport som presenterades vid partiet kongress i december förra året.

I somras tillkännagav DA, ett liberalt parti, en koalition med sex mindre grupper i ett försök att få ANC från makten.

Enligt SRF:s aktuella opinionsundersökning – som bygger på intervjuer med 1 400 geografiskt och demokratiskt spridda potentiella väljare – var stödet för ANC i mars i år 52 procent.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!