Storbritanniens kung Charles som hölls av Kenyas president William Ruto.
Storbritanniens kung Charles som hölls av Kenyas president William Ruto. - Foto: Luis Tato/AP/TT

Ingen formell kungaursäkt till Kenya

Det finns "ingen ursäkt" för de koloniala övergrepp som Storbritannien utsatte kenyaner för, säger kung Charles under sitt besök i Kenya på tisdagen. Däremot fick landet inte den ursäkt som många kenyaner krävde.


— Det var avskyvärda och oförsvarliga våldshandlingar som begicks mot kenyaner när de förde en smärtsam kamp för självständighet och suveränitet, sade Charles vid en statlig bankett som hölls av Kenyas president William Ruto.

— Och för det kan det inte finnas någon ursäkt.

Det fyra dagar långa statsbesöket har ansetts vara ett tillfälle att blicka framåt och bygga nya, hjärtliga band mellan de två länderna. Buckingham Palace har sagt att kungen skulle ta itu med de historiska "fel" som begåtts under decennier av kolonialvälde.

Charles säger att "det förflutnas missgärningar är en orsak till den största sorgen och den djupaste ångern".

— Inget av detta kan förändra det förflutna men genom att ta upp vår historia med ärlighet och öppenhet kan vi kanske visa styrkan i vår vänskap idag, och på så sätt hoppas jag att vi kan fortsätta bygga ett allt närmare band för de kommande åren.

Ruto säger att Charles "mod och villighet att kasta ljus över obekväma sanningar" är ett steg åt rätt håll.

Innan kungens ankomst krävde en kenyansk människorättsorganisation "villkorslös och otvetydig offentlig ursäkt för den brutala och omänskliga behandlingen". Vidare krävde de ett "effektivt skadestånd".

Men kungen lämnade ingen formell ursäkt – som behöver beslutas av regeringen, skriver BBC.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!